0

Е дин милиард лева ще получат земеделските стопани по различни мерки и програми в първото полугодие на годината, припомниха от Държавен фонд „Земеделие“. Конкретните разбивки са посочени в индикативния график, който се намира на интернет страницата на Агрофонда. Списъкът е изготвен, за да ориентира стопаните кога и какво да очакват като плащане.

Януари

Първи ще получат доплащанията си от кампанията за 2021 г., която стартира второто полугодие на миналата година, животновъдите по Преходната национална помощ. Става дума за държавни средства, които са разрешени за подпомагане от Европейската комисия.

Те са познати като ПНДЖ 1 за говеда и ПНДЖ 3 за овце майки и кози майки. Вторият транш от помощта за говеда възлиза на 23 537 955 лв., а субсидията за овце майки и кози майки, която е обвързана с производството, е в размер на 13 146 388 лв. От фонда съобщиха, че през миналия октомври е преведен първият транш от 18 673 818,16 лева на 3729 говедовъди, а месец по-късно са потеглили 13 847 372 лв. към сметките на 5227 овцевъди и козевъди.

Заявки

В индикативния график са включени помощите от Европейския съюз за обвързана подкрепа на над 12 хиляди стопани с плодове и зеленчуци, тютюнопроизводители, памукопроизводители и др. Бюджетите за различните мерки и програми обаче все още не са уточнени, нито ставките, тъй като преди това трябва да бъде изготвен допустимият слой за подпомагане на базата на заявените за работа площи от фермерите, но одобрени като допустими за подпомагане. Любопитно е да се научи, че памукопроизводството отново се възражда, като за кампания 2020 г. са преведени около 4 млн. лв. за памук.

Размер

От тези площи зависи и каква ще е ставката, която ще се плаща на площ, уточниха от ДФЗ. Колкото повече са те, толкова по-ниска е ставката, припомниха експерти в бранша. Така например за миналата година тя е била 191,53 лв. за ха.

Индикативната ставка се определя най-общо на базата на разполагаемия бюджет и данните от проекта на слоя. За 2021 г. общата площ е била 3 842 276 ха.