От компанията предлагат сигурна и бърза 5G връзка, която е включена безплатно във всички мобилни абонаментни планове на настоящите и нови клиенти.

От компанията предлагат сигурна и бърза 5G връзка, която е включена безплатно във всички мобилни абонаментни планове на настоящите и нови клиенти.

Виваком стартира първата търговска 5G мрежа у нас още през септември 2020 г., а  днес вече е най-голямата мрежа от пето поколение в България[1]. Тя е достъпна за клиентите на оператора в над 200 населени места в цяла България и продължава да расте с бързи темпове.

Според данните от проведено в края на юли проучване[2] на агенция „Прагматика“ за нагласите на потребителите на смартфони към пето поколение, именно покритието на мрежата категорично се налага като водещ критерий при използването на 5G.  

Хората не се интересуват от детайлите на използваната технология – едва 4% от запитаните правят разлика между отделните технологии за изграждане на 5G мрежи. Ключово за тях е да имат стабилна връзка, с достатъчен капацитет и навсякъде или с други думи - максимално голямо покритие и услуга, която да отговаря нуждите им. Те очакват от 5G не просто пикови скорости, а скорост, достатъчна за безпроблемно гледане на видеосъдържание или за игри, ниска латентност /времезакъснение/, стабилност и капацитет. Последното е едно от важните предимства на 5G, особено когато става дума за масови събирания на площади, концерти, фестивали и спортни събития. И, разбира се, хората искат покритие – не само в големите градове, а навсякъде, където отидат.

 

Стратегията на компанията, с която да посрещне очакванията на клиентите и нарастващото потребление,  е  да  инвестира активно в покритие, съчетано с увеличен капацитет.  За целта при изграждането на 5G мрежата на Виваком се   използват не една, а три честоти – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, като по този начин не се налага да се прави компромис между покритие и скорост, а се постигат и двете.

Дали обаче покритието е достатъчно условие, за да бъде услугата достъпна?

Данните от проучването показват, че близо 80% от запитаните биха използвали 5G, ако това няма да повиши сметките им.

От Виваком уверяват, че целта им е да направят пето поколение реално масово достъпно, затова освен покритието, без което не можем да говорим за масовост на услугата,  5G се включва безплатно във всички мобилни абонаментни планове не само на новите, но и на настоящите клиенти на компанията.

Заедно с това се предлагат над 30 вида устройства в широк ценови диапазон – от 400 до 3 000 лева, които поддържат 5G. Портфолиото се обогатява постоянно, защото  самите производители добавят 5G модели с по-ускорени темпове от ерата 4G.  

Затова 5G смартфоните стават все по-достъпни и освен топ моделите на Apple и Samsung в премиум сегмента, портфолиото на Виваком включва и модели в средния клас от Xiaomi, Мotorola, Nokia и др. Всички те се предлагат с атрактивни възможности на изплащане до 36 месеца с много добро предимство в цената на месечната вноска в комбинация с тарифен план от Виваком.[1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg
[2] Информация за проучването е достъпна на сайта на компанията: https://www.vivacom.bg/bg/files/16859-infographic-5g-research.pdf