0

И нвестиции за 11 млрд. лева в Стара Загора са заявени от компании по линия на енергийния преход. Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката, след като беше отправена покана за инвестиционни намерения от страна на големи предприятия, които да послужат за обосноваване на допустимостта на големите предприятия като бенефициент на Фонда за справедлив преход. В рамките на зададения период - до 6 ноември, бяха получени над 70 инвестиционни намерения от тридесет и две компании. Те предвиждат създаването на над десет хиляди нови работни места и запазването на над единадесет хиляди съществуващи работни места. Поводът е ангажиментът на страната ни по Националния план за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи през 2038 година.

Списък 

В списъка са потенциални инвеститори и заявени проекти на стойност от 500 000 лева до 1,2 млрд. лева. Най-мащабният е на „Монбат“, които искат да правят завод за масово производство на клетки и батерии за съхранение на енергия. От Националната електрическа компания (НЕК) пък планират да изградят наземен и плаващ фотоволтаичен парк в яз. „Розов кладенец“ със системи за съхранение на енергия с 5 MW – плаваща фотоволтаична централа. Очакваната стойност на инвестицията достига 51,4 млн. лева. Запазване на работните места на 7000 души пък е записано в инвестиционното намерение на  „Арсенал“. Дружеството има интерес да строи фотоволтаичен, парк като инвестицията е за 98 млн. лева. 

Процедури 

От енергийното министерство посочиха, че заявените намерения са индикативни и след одобрението на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора предстои изработването на процедури за кандидатстване за подпомагане от Фонда за справедлив преход. Интересите на компаниите многократно надвишават предвидените средства за финансиране от Фонда за справедлив преход и ясно демонстрират индустриалния потенциал, привлекателност и перспектива на областта.


Белгийци оглеждат страната ни да правят батерии за коли
Белгийска компания планира да инвестира 1,1 млрд. евро в заводи за батерии в България. Това обяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор. „Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery&Energy Engineering (ABEE). Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии“, обясни премиерът Денков. Инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента. Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батерии.