1

С кандалът в Румъния с опита за рейдърство на българската застрахователна компания „Евроинс“ влезе в поредна авторитетна западна медия.

„Еврохолд България“, водеща енергийна и финансова група в Югоизточна Европа, твърди, че е станала жертва на организирана атака срещу подразделението ѝ в Румъния, която има потенциала да дестабилизира целия регион“, пише „Euractiv“.

Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов, твърди в интервю от края на миналата седмица, публикувано в редица български медии, че е жертва на изнудване от членове на румънския застрахователен регулатор.

Христов твърди, че „Евроинс“, дъщерна на „Еврохолд“ в Румъния и най-големият застраховател в съседната страна, в края на 2019 е получила оферта от Кристиян Рошу от румънския финансов регулатор ASF да купи румънския застраховател „Citi Insurance“, и тази оферта е била предложена няколко пъти. Христов отговарял, че „City“ не струва и една румънска лея (около 40 стотинки в България), но започнали проблеми за „Евроинс“.

„В началото не го взех насериозно, но след няколко срещи, натиск от страна на Рошу и подканяния, беше организирана среща с един от акционерите на Сити Иншурънс. На нея аз получих официално предложение Евроинс да придобие Сити с допълнението, че по-добре да се съгласим, защото иначе нямаме избор“, разказа Христов.

Според него, след отказа, последвали серия от инспекции и атаки срещу „Евроинс“, и компанията дори временно попада под регулацията на временна администрация на Застрахователния гаранционен фонд. Мотивът – членовете на борда не били проверени дали отговарят на изискванията.

Христов отрича подобни твърдения като абсурдни, тъй като същите членове са били проверени преди да бъдат преизбрани 8 месеца преди това, но им е казано, че е нужно отново.

„Беше ни заявено, че имаме достатъчно капацитет да купим портфейла на Сити за една лея. Когато казах, че той не струва и толкова, ми беше казано, че трябва добре да помислим и е в интерес и на двете страни, защото в противен случай Евроинс ще си има проблеми“, разказва още Христов.

Той обяснява още, че след отказа, през февруари 2021, започнали нови обвинения към тях, като например, че „Евроинс“ отказва да плати 6000 щети, при положение, че са платили 360 хил. такива за последните три години.

„През цялото време на годината, в която Сити фалираше, проверяващите екипи бяха в офиса на Евроинс по 10 часа на ден“, обяснява Христов, който обвинява членовете на румънския регулатор в тормоз.

EURACTIV е потърсила за коментар ASF и конкретно обвинявания от Христов Кристиян Рошу в търсене на отговор и неговата позиция. Въпреки множеството опити на 13 февруари обаче да се свържат с Рошу по мобилен телефон, имейл и СМС, нямало реакция.

Асен Христов казва още, че през 2022, натискът срещу „Евроинс Румъния“ продължава за най-различни неща. Например той твърди, че е бил посъветван да изплати няколко милиона допълнително за щети на шефа на националната транспортна асоциация, според него – без основание.

Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от румънския си аналог ASF за провеждането на надзорна проверка в "Евроинс Румъния" и за констатациите от нея. Това става ясно от отговорите на институцията на въпросите на "Капитал", след като компанията - майка на румънския застраховател, българският публичен холдинг "Еврохолд", се оплака от неправомерен натиск от служители на регулатора в Букурещ, целящ превземане на бизнеса ѝ, съобщи междувременно изданието.

По информация от негови източници става сума за открита необходимост от попълване на капитала с около 400 млн. евро, като ако не бъдат набавени, управлението на компанията може да бъде поето от служебно назначен администратор.

По принцип в ЕС опериращите международно застрахователи се надзирават и на групово ниво, като в случая с "Евроинс" ключова роля в т.нар. надзорен колегиум има КФН, тъй като шапката е в България. Затова и липсата на комуникация между регулаторите по такива казуси не е типична и българската институция е поискала обяснение. "От страна на ASF е изтъкнато, че констатациите са предварителни, като се очаква получаване на отговор от страна на застрахователя и едва след това ще се изготви окончателен доклад", обясниха от КФН. По време на работна среща на 10 февруари българският надзор е поискал и "извършване на независима проверка на констатациите, направени от ASF, с активното участие на EIOPA, с цел максимална обективност".

Според обясненията на КФН тя разбира за проверката, започнала още миналата година, едва на 3 февруари, и то от самата компания. Досега в ролята си на надзорник на групово ниво на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) комисията не е констатирала проблеми с платежоспособността на дружествата от нея. Това обаче идва и с уговорката, че българският надзор няма пряк поглед върху данните на "Евроинс Румъния", а финансовото му състояние се наблюдава през груповата консолидирана отчетност.

Следенето на сложни международни групи трябва да се случва чрез надзорни колегиуми, където да се обменя информация за платежоспособността, рисковия профил, пазарното поведение в отделните държави на дейност и др. В случая с ЕИГ участват представители освен на българския и на надзорните органи на Румъния, Гърция, Северна Македония, а също и на европейския регулатор EIOPA.

"В случай на уведомление от страна на участник в надзорния колегиум за промяна в рисковия профил на дадено дружество, както и за съществени изменения в компонент от дейността, се свиква извънреден надзорен колегиум, с цел уведомление за промените, както и очертаване на план за бъдещи надзорни действия", обясняват от КФН, като подчертават, че има възможност и за извънреден колегиум. Според регулатора обаче такова нещо не се е случвало, за последен път среща за ЕИГ е имало на 5 декември 2022 г. и на нея КФН не е информирана от страна на ASF за извършвана надзорна проверка, както и за очакван доклад от нея.

От комисията избегнаха коментари по същество, тъй като все още не разполагат с официална информация за констатациите, направени от страна на румънския регулатор, както и с изходните данни, на които те се базират. По същата причина регулаторът не се ангажира и с мнение при негативно развитие какви биха били евентуалните ефекти върху застрахователния пазар в България, както и върху другите надзиравани сектори от КФН - инвестиционния и осигурителния.

Към момента е трудно да се сглоби пълна картина за какво точно става въпрос. Между пространните обвинения и емоционалните изявления, направени от председателя на надзорния съвет и основен акционер в "Еврохолд" Асен Христов, се промъкват сравнително малко числа по конкретните претенции на ASF. Все пак се разбира, че макар според него компанията да е в изключително добро състояние, от нея изведнъж се изискват стотици милиони евро.

По информация на "Капитал" от три източника наистина в предварителния доклад на румънския регулатор фигурират стряскащи числа, които кумулативно водят до сума над 400 млн. евро. Доколкото целите активи на "Евроинс Румъния" са сходна величина, тя изглежда трудно разбираема. Компанията е специализирана почти изцяло в "Гражданска отговорност" (около 93% от портфейла й), макар да опитва да се диверсифицира. След поредица фалити в последните години българската компания се оказа лидер на румънския пазар с около 30% при задължителната полица. При нея регулярно възникват проблеми за застрахователите, тъй като заради социални причини и/или дъмпинг често се продава на цена, която не покрива адекватно рисковете, пише още "Капитал".