0

В ъзможен е проблем с цената на тока. Заради пълната либерализация първо на пазара на електричество за бизнеса, а след това и предстоящата за битовите потребители се налагат редица административни промени. Това стана ясно при общественото обсъждане на наредбата на КЕВР във вторник.

За да изпълни законовите промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да промени и наредбата за ценообразуването. Така нова цена ще има както и досега - от 1 юли. Разликата е, че базовата цена за битовите потребители вече няма да се определя от КЕВР, а от Министерския съвет. Детайлите са в процес на изчистване, но отсега експертите са на различно мнение колко ще плащаме.

Прогноза

„Оскъпяване минимум два пъти на цените. Говорят, че киловатът от 19 стотинки ще стане 20. В крайна сметка ще видите, че цените ще се увеличат доста повече. При този срив на цените на енергоносителите ние да плащаме по-скъп ток!? Това е престъпление срещу народа. Цените трябва да падат в момента”, категоричен е енергийният експерт Красимир Манов, цитиран от Нова тв. 

От Асоциация „Свободен енергиен пазар” гледат по-оптимистично на бъдещата цена. Но предупреждават, че след либерализацията и за битовите потребители от 1 януари 2026 година във Фонда за сигурност на електроенергийната система трябва да има достатъчно средства, за да се изплащат компенсации. В противен случай цените ще се увеличат значително за всички ни.

Поносимост

„Цената отново ще бъде по-ниска от пазарната и ще бъде социално поносима. Поне такива са заявките на изпълнителната власт”, посочва Мария Кръстева от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

Друг призив е внимателно да се следи ситуацията със свободния пазар за бизнеса, за да не рефлектира възможно повишение на цените върху всички.

„Не е направена оценка на въздействието как повишеното търсене на борсата - това, което е необходимо за осигуряване на енергия на домакинствата, ще рефлектира върху цените. Възможно е да има повишаване на цените на енергийната борса, което също да се заплаща от целия бизнес”, подчертава Кръстева.

Общественото обсъждане на наредбата на КЕВР ще продължи до 5 март. Вариант е да се отмени и тарифата за нощно електричество, но все още това е само на етап обсъждане.