0

Ц ените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев пред „Телеграф“ в отговор на въпрос за това дали трябва да се намали данъкът, както е в редица други държави.

В момента с по-ниско ДДС сред храните са само хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се предлагат в ресторантите (9%). 

Той посочи за пример, че при скорошното си посещение в Нидерландия видял, че килограм кашкавал, зрял 90 дни, там струва около 22 лева. В България този, който се предлага, е със срок на зреене 45 дни и е два пъти по-скъп.

Контрол 

Ако у нас се въведе по-ниско ДДС, то държавата и браншовите съюзи някак трябва да контролират маржа на печалбата, за да не се получават свръхпечалби заради намаленото ДДС.

Защото при хляба и брашното, както и в ресторантите, реално отражение върху цените нямаше. И в същото време тези браншове получават субсидии заради украинския внос.

Също така за производство, както и допълнителни помощи за еленергията. Но какво печели обществото от намаляване на ДДС. Линейното мислене не води до положителни резултати, трябва метрично мислене. 

Страни

Проверка установи, че ДДС за храните в 17 страни в Европа е по-ниско от това у нас. Под 20% е данъкът в Малта, Люксембург, Полша, Северна Македония, Чехия, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Черна гора, Финландия, Румъния и Гърция. В някои държави обаче редуцираната ставка е само за определени стоки, а на места има намаление и за водата. 

Проф. Дуранкев коментира още, че качеството на храните у нас е друга тема, която трябва да бъде коментирана. Той посочи, че при поставяне на парче хубав хляб в чаша с вода тя не трябва да потъмнява. У нас обаче качеството е компрометирано и то не само при хляба, но и при сиренето, млякото и прочие.