0

С решение от 25 юли 2023 г. арбитражен трибунал, конституиран по правилата на Конвенцията за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на другите държави (ICSID), част от Световната банка, е отклонил искането на защитата на България за незабавно отхвърляне на иск от близо милиард евро. Искът е по Договора за енергийната харта, предявен от децата на литовския петролен и газов магнат и преприемач Денис Ершов. Трибуналът по делото бе определен още на 4 май 2023 г., провери „Телеграф“.

Действия

Наследниците на Ершов през ноември  2022 година подадоха иск от името на починалия си баща. Те твърдят, че серия от неправомерни действия на български държавни органи са довели до краха на инвестицията му в „Петрол“ АД, бивш държавен дистрибутор на нефт и газ. През 2021 година Eгор и Василиса Ершови уведомиха дирекция „Съдебна защита“ в МФ, че ако в тримесечен срок не се постигне  извънсъдебно споразумение, ще заведат иск в ICSID за действия и бездействия на редица български институции, чрез които насилствено е завладяван „Петрол“ АД през 2013 година, съобщава defacto.bg.

История

През 2000 г. Ершов придоби  непряк мажоритарен дял в „Петрол“ АД чрез холдингова компания, когато дружеството бе приватизирано. Година по-късно - при управлението на правителството на Иван Костов, Денис Ершов бе изгонен от страната със забрана да влиза в България от Атанас Атанасов, тогава директор на  Националната служба за сигурност. Причината бе заплаха за националната сигурност.  Бизнесменът обжалва, съдът отмени заповедта на Атанасов и от 2004 г.  Ершов отново получи право да влиза в страната. През четирите години на изгонването управлението на „Петрол“ АД бе поверено на миноритарния акционер Митко Събев.

Денис Ершов почина през 2017 г. в България. Той бе сред основните акционери в „Петрол“, преди компанията да бъде придобита от Цветан Василев, а впоследствие мина под контрола на Гриша Ганчев. Той е роден в сибирския град Челябинск, но беше гражданин на Литва.  Когато го изгониха от страната, беше литовски гражданин, но женен за рускиня. Сега поискаха  прекратяване на иска - случаят бил „вътрешнообщностен  проблем“ заради литовското му гражданство. Но  трибуналът реши да  разгледа тези “вътрешни“ проблеми по същество, напомня defacto.bg.