0

К апани в застраховките дебнат при сключване на ипотечен кредит за жилище.

Затова много подробно трябва да обърнете внимание на всички детайли по предложената имуществена застраховка. Тя всъщност е стандартна имуществена полица, към която е добавено специалното условие, че при евентуална щета правото на обезщетение ще бъде ползвано приоритетно от банката за покритието на непогасената част от заема. Често предпочитаме най-евтиния вариант, за да намалим вноската по заема, но това може да доведе до проблеми, ако нещо се случи с дома ни, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Подходи

Банките прилагат два основни подхода при определяне на застрахователната сума. При единия сумата съответства на дължимото по кредита и намалява с времето. При другия, срещан по-често, сумата отразява стойността на имота и не се променя през периода на заема. Трябва да сте наясно, че вариантът застрахователната сума да отговаря на остатъчната стойност по кредита не ви предлага пълноценна защита. Например с отпуснатите от банката средства сте закупили жилище, чиято реална стойност е 200 000 лв. По ипотеката ви е останало да изплащате 30 000 лв. - такава е и застрахователната сума по полицата. Ако в резултат на тежко рисково събитие жилището ви е напълно унищожено, т.е. щетата е тотална, то застрахователят ще плати 30 000 лв. на банката за погасяване на заема. А вие ще останете без жилището си. Но ако сумата по застраховката отговаря на реалната стойност на жилището, в случая 200 000 лв., тогава освен че на банката ще бъде изплатен остатъкът от 30 000 лв. по кредита, то и вие ще получите 170 000 лв., с които бихте могли да си осигурите ново жилище. Клиентът има право да поиска застраховката да е на реалната стойност на имота, посочват от АБЗ.

Рискове

Друг капан е свързан с покритите по полицата рискове. Предлаганите от банките застраховки са с ограничен набор покрити рискове - обикновено пожар, природни бедствия и земетресение. За собственика обаче са от значение и други рискове като ВиК аварии, кражба и т.н. Ако те не са включени в полицата, клиентът трябва да извади собствени средства, за да покрие щетите. Друг важен момент е, че недвижимото имущество обичайно не е част от покритието. Така например при пожар ще бъде изплатено обезщетение по стените, пода, но не и за мебелите и техниката. За да си осигурите по-пълноценна защита, можете да поискате да бъдат добавени допълнителни покрития. От АБЗ също посочват, че клиентът има право да избере с кой застраховател да сключи имуществената полица по ипотеката, стига тя да включва избраните от банката минимални покрития.