0

В одопроводните тръби, които минават под шосето извън селища, трябва да са покрити с най-малко 1,50 метра пръст. Това изискване е заложено в нова наредба на МРРБ за изграждане и реконструкция на водоснабдителните съоръжения, публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството и в strategy.bg.

Ако тръбите са в полето и над тях не минават транспортни, строителни и други товари, трябва да има поне 1,20 метра земно покритие до тревната повърхност над тях.

Годност

25 години ще е минималният експлоатационен срок на водоснабдителните системи, пише в проекта. Шахтовите кладенци ще може да се проектират на дълбочина от 6 до 30 метра от земната повърхност и ако водоносния пласт е между 3 и 8 метра. Около кладенците задължително трябва да се проектира водонепропусклива настилка с широчина не по-малко от 1,5 метра и с наклон 0,1 метра от кладенеца навън. Въвеждат се изисквания към водоснабдителните системи при инцидентно радиоактивно и химическо замърсяване. Обърнато е внимание и на въздействието и защитата от биологични агенти, използвани в селското стопанство и за пречистване на питейните води.

Канали

Наредбата ще се прилага при нови и съществуващи канализационни системи. Премахва се възможността за директно заустване на отпадъчните води в реки и други водни източници.
Предвижда се изискванията за проектиране на съоръженията в пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) да бъдат приложими в пълнота само при проектирането им за урбанизирани територии с над 2000 еквивалент жители. Предвижда се пречиствателните станции да могат да се изграждат на най-малко 350 метра защитна зона, ако не подлежат на оценка за въздействието им върху околната среда. Предвижда се отстоянието да е с 50% по-малко, ако се докаже, че е приложена специална технология, която намалява отделяните от тях шум, вредни емисии и неприятни миризми, предвижда проектът.