0

И скаме горите да останат държавни, а не капиталови дружества, за да не бъдат приватизирани в определен момент. Това сме поискали в доклад и писмо до Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват най-богатите държави в света, известна като Клуба на богатите. Това обясни пред „Телеграф“ министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев след нашата публикация „Битката за горите тръгва от 100 милиарда“ .

Поводът за статията бе реалната заплаха от приватизация  на горите, ако правителството и парламентът променят структурата на Държавните горски предприятия (ДГП) в ЕАД.

Официалното обяснение на земеделския министър пред комисията по земеделие в НС бе, че промяната в структурата на ДГП е последната стъпка, преди да ни приемат в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват най-богатите държави в света, известна като Клуба на богатите. 

Кирил Вътев

 Кирил Вътев
БНР

Управление 

Тогава бившият депутат от ПП Александър Дунчев предупреди, че който сложи ръка на държавните гори, ще има полза от 100 милиарда лв. като начало. И че лесовете ще загубят обществените си функции на защита от пожари, климатични промени и пр.

„Никъде в документацията по приемането ни в Клуба на богатите няма изрично изискване държавните горски предприятия да се преструктурират в ЕАД, заяви пред „Телеграф“ Александър Дунчев, подкрепен от колеги от лесовъдския бранш.

„По въпроса за формата на управление на горите за нас е много важно ДГП да не станат капиталови дружества. Причината е, че дори и със забрана за приватизация при евентуална смяна на правителството може да се вдигне тази забрана“, каза Кирил Вътев пред „Телеграф“

Той допълни, че ако е наложително горите да си променят статута, то трябва да станат държавна агенция, каза министърът на земеделието. 

 Според Александър Дунчев, ако горите са в държавна агенция, парите от тях ще отиват директно в бюджета и ще е трудно да  правят каквото си искат с тях.