0

Т ЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ излиза на свободния пазар и вече ще продава произведената си електрическа енергия на формирани на борсата цени. Причината е, че на 21 февруари изтече дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената от нея електроенергия на фиксирана цена. „Излизаме на пазара и продължаваме да работим на пазарен принцип. Когато цените на електроенергията са по-високи от нашите разходи, ще работим, когато не са - няма, обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорското издание Divident.ЕU.

Спиране

Още в нощта след изтичане на договора въглищната централа бе спряна. „Спирането е временно“, поясни Щонов и успокои, че към момента не се предвиждат съкращения на работниците и служителите. „По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, ремонт на централата и подготовката й за времето, в което цените на електроенергията ще са по-добри и тя ще работи.“

Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица-изток 3“ електроенергия е 125 евро (245 лв.) на мвтч, което е повече, отколкото се продава токът на Българската енергийна борса в момента. На ТЕЦ „Марица-изток 2“ себестойността е 130 евро на мвтч, а на останалите централи близо 140 евро на мвт.

Предложения

Шефът на централата Васил Щонов предлага държавата чрез плащане на капацитет да подпомогне и трите големи теца в комплекса Марица-изток - ТЕЦ „КонтурГлобул МИ 3“, ТЕЦ „МИ 1 Eй И Ес Гълъбово“ и държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Централата МИ 3 е заявила пред енергийното министерство няколко проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1,3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Сигурност

Енергийната сигурност в страната след 2038 година, когато бъдат закрити въглищните централи, се предвижда да бъде осигурена от ядрената енергетика.

В сряда при посещението на българския премиер и енергийния министър Румен Радев във Франция бе подписана декларация за сътрудничество в ядрената енергетика.

На съвместно заседание на енергийната и комисията по околната среда в парламента бяха обсъдени преговорите да строител на новите 7-и и 8-и блок в АЕЦ „Козлодуй“.