0

Б роят на банкоматите е намалял с 400 за последните пет години.

Статистиката на БНБ сочи спад между 1 и 5 на сто всяка година, като в периода 2019-2020 г. разликата е най-голяма, съобщава компанията "Юронет" (Euronet), цитирана от БТА. Оттам обявяват, че са готови да поставят банкомати на места, на които има нужда от тях.
Тази тенденция не е нова, общият брой банкомати бавно намалява от пика им през 2016 г., когато те са били 5750. През последните две години обаче ефектът на пандемията засилва процеса на премахване на т.нар. АТМ машини, както и на банковите клонове в страната. Така през 2021 г. е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години. Приблизително 10% от българските банкомати излизат от употреба през последните 5 години.

Спад

От петте най-големи банки в България през последните години три регистрират годишен спад в броя на собствените банкомати и банкови клонове. Тъй като машините са изцяло поддържани от кредитните институции, чието име носят, това е голяма финансова отговорност за тях. И покрай ниската им употреба през последните години присъствието на АТМ устройства в България намалява, като на определени места изчезва напълно. На банките не им е изгодно да поддържат собствени банкомати с нисък процент на използваемост, на труднодостъпни места, без надзор и технически сертифицирани лица за поддръжка.


Това затруднява ежедневието и финансовите възможности на много българи, жители и посетители на засегнатите райони. Възрастните хора трудно получават достъп до пенсиите си, трябва да предвиждат допълнителни разходи за транспорт и да отделят специално време, за да ходят до банкомат извън населеното си място. При сегашните епидемични условия това става все по-голям проблем и ограничава солидна част от българското население.

Проблеми

Липсата на достъп до банкомати води до редица проблеми, които засягат нисконаселените места в България. Например от началото на пандемията села като Острица, Каран Върбовка и Кацелово нямат обществен транспорт, лекарска помощ, аптека и банкомат. Липсата на банкомат и достъп до финансови услуги носи със себе си сериозни второстепенни последици, които могат да афектират локалната икономика, население и здравеопазване. Обикновено в един нисконаселен регион или селище е инсталиран един банкомат, а понякога, в редки случаи, присъства и банков клон. Сред премахнатите 400 АТМ устройства през последните години преобладават демонтираните банкомати в отдалечени райони, като Острица и Кацелово, които са труднодостъпни и с липсващ обществен транспорт. Така хората са принудени да отделят време и да организират пътуване само и единствено за да изтеглят пари, част от които трябва да отделят за транспорт и разноски, докато стигнат до въпросния банкомат.