0

В одежди на древните келти и прабългарите се облякоха в събота жители и гости на град Мъглиж, за да вземат участие във втория по рода си фестивал – възстановка „Белтен“, посветен на слънчевата светлина.

Проявата е по инициатива на кмета д-р Душо Гавазов и сдружението „Келтско наследство“, което е регистрирано в съда през 2009 година и вече има 14 асоциирани членове от България и чужбина. Към прекланящите се пред келтската култура тази пролет се присъединиха от прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“, основата от старозагореца Райчо Гънчев.

„Мъглиж отново ще стане център на един колкото трагичен, толкова и романтичен прочит на Историята, започнат от Константин Иречек, изследван от проф. Богдан Филов и Иван Велков и възстановен преди 3 години отново в Община Мъглиж – Келтското царство в Тракия и неоткритата, но посочена от Иречек столица Тиле край Тулово.”, написа дни преди фестивала кметът на Мъглиж и обясни, че той се прави заради…“ чудната смес от траки, македонци, гърци, римляни, наред със смелостта на древните келти и единствения им страх пред Небето, успяла да премине през цели 23 века и добавила трудолюбието на Славяните, завършена с войнствеността на Прабългарите, за да оцелее като единствената държава в Европа, чието име България остава непроменено и до днес.“

В програмата на фестивала са включени най-популярните обичаи и игри от фестивали на територията на Ирландия, Уелс, Бретан и Шотландия като „Мързеливата пръчка“, „Царевична дупка“, Палмс“, „Обръщане на дърво“ и др. Ще се проведе и келтска сватба, в която ще се включат преминалите през кръг от премеждия мераклии. На финала всички участници ще изпълнят ритуалният Maypole Dance, танц – символ на плодовитостта.

Организаторите на фестивала пък припомнят, че изборът на Мъглиж е заради историческите податки, че в далечното минало в района се е намирала столицата на келтите Тиле, едно от предположенията е че става въпрос за сегашното село Тулово, лансирано някога от Константин Иречек. Градът е просъществувал около 60 години през епохата от  III век преди  Христа. Има и версия, че Тиле всъщност е бил в района на днешното градче Николаево, сочат се описания на древния летописец Полибий, според който  „… келтите, си харесали местността около Византион, сразили траките и превърнали Тиле в своя столица.”.