0

Д рехи, обувки, коледна декорация и сувенири са най-нежеланите подаръци за празниците. Това обявиха от интернет платформата за частни обяви ОЛХ в отговор на запитване на „Телеграф“. Обикновено обявите в онлайн платформите са за стоки, за които получателите нямат касова бележка или начин да ги върнат обратно в магазина.

Рокли, обувки, тениски, обикновено поръчвани по интернет, или купувани без знанието на получателя със сгрешен размер, или не по вкуса му са най-честите стоки, които търсят нови собственици чрез обяви в интернет.

Така например в момента има обява за тениска за голф за 50 лева на известна марка спортни стоки, която струва поне 100 лева в магазина. В обявата пише, че тениската е чисто нова, но не отговаря на размера.

Мъжки кожен портфейл, който има и отделения за визитки, на известна българска фирма за кожени изделия се продава за 30 лева. Сред стоките, които още се продават, са калъф за киндъл заедно с оригинален кабел за зареждане на електронния четец. Цената и за двете е 17 лева.

Недоволен е останал и получателят на тесте карти с чипове за покер и сега ги продава в мрежата.

Много популярни нежелани подаръци са и различна коледна декорация и сувенири. Това са чаши със зимни или коледни мотиви, фигурки, играчки. Рискът тези артикули да не се харесат на получателя си е много голям, а и често казваме на тези неща "прахоберки", защото просто няма къде да ги сложим или за какво да ги използваме, посочват специалисти.

Друг тип нежелан подарък са различни дребни домакински уреди и такива за разкрасяване. Сред тях са тостери, блендери, кухненски роботи, маши/преси за коса, електрически четки за зъби и самобръсначки. Обикновено домакинството вече притежава подобни уреди и втори такъв няма за какво да се използва. Затова и много често има обяви за продан на чисто нови тостери или други уреди за разкрасяване или ползвани в кухнята.

В категория книги също има ръст на обявите, но не защото българите не обичат да четат, а отново защото е трудно да се отговори на вкуса на получателя. Сред тях е Енциклопедия на народната медицина и здраве, книги с поезия, фантастика, както и такива със съвети за подобряване на начина на живот. Цените им са от 5 до 25 лева.

Последните обяви за продажба на нежелани подаръци са за брадва, която е обявена за 100 лева, а в магазина струва 150 лева. Инструментът е чисто нов и се продава с опаковката.

За 450 лева се продава пречиствател за въздуха, които напоследък нашумяха заради вирусите. В обявата е записано, че е чисто нов и е неразопакован. Получен за празниците. Описанието на уреда пък е доста подробно, като е посочено, че eлиминиpa 99,99% oт вpeднитe чacтици и пpoизвeждa пo-чиcт въздyx.

В същото време огромни опашки се извиха пред някои магазини в търговските центрове, където хората желаят да заменят или да върнат стока, която са получили за празниците. Обикновено това са подаръци от по-близки приятели и роднини, които пазят касовата бележка именно с цел да може да се върне стоката, в случай че размерът не е точният или като цяло продуктът не се харесва. Едно от най-често връщаните стоки са пуловери, мъжки ризи, нощници и други, разказаха търговци пред „Телеграф“.

У нас повечето вериги магазини за облекла и обувки дават срок от поне 14 дни, в който независимо дали стоката е закупена от физически или онлайн магазин, може да бъде заменена или върната, а клиентът си получава сумата.

Телефони на половин цена

По-стари модели телефони, но все още в гаранция, масово се продават в сайтовете за обяви, показа проверка на „Телеграф“. Повечето са от висок ценови клас и са обявени на цена 800-900 лева, като имат поне още година гаранция. Редовната цена на устройствата е била в рамките на 1350-1400 лева. За повечето от тях твърдят, че са като нови и много малко са използвани. Към тях обикновено е приложена и касова бележка с гаранционна карта. Като причина за продажбата се посочва, че телефонът е ползван от жена, но за празниците е получила още по-нов модел и този вече е ненужен.