0

Х ората, които гледат нелегално сервали у нас, са около 10. Животните не са регистрирани никъде и най-вероятно са внесени контрабандно. Това коментира пред „Телеграф“ Тодор Тодоров, който е любител на екзотичните животни и се занимава с темата.

Медията ни реши да провери как се търгуват забранените видове на черния пазар у нас след скандала с открития „домашен“ сервал, чиято собственичка се скри от медиите. Оказа се, че масово българите търсят да закупят още каракали, кралски питони и т.н.

Отглеждане

„Сервалите се отглеждат незаконно у нас. В случаите, когато се регистрират, те се записват като други видове котки, които са позволени за гледане“, посочи Тодоров. По думите му контролните институции не правят проверки, освен ако не бъдат сигнализирани, и най-често тяхното наличие в дом се пази в тайна. Според него в годините се наблюдава устойчивост на този незаконен пазар, като единствено през есента и зимата покупките нарастват, а през пролетта и лятото те са по-малко.

Екзотика

В момента в България най-често се търсят кралски питони. Те се внасят контрабандно, гледат се, развъждат се и се продават незаконно, обясни Тодоров. Често се търгували и паяци, предимно тарантули, които не се регистрират в инспекцията. Птиците не са толкова разпространени в България, смята още той. Сред търсените животни още са царевичният смок, боите, геконите, хамелеоните, костенурките, каракалите. Екзотичните животни у нас идвали от Германия и Чехия.

Паспорт

От думите му стана ясно още, че масово документът за произход на животното, в който е посочено откъде идва, в коя ферма е отглеждано и на каква цена е закупено, не се предоставя на купувачите в България, тъй като продавачите завишават в пъти цената на екземпляра. През България минава и пътят на животни, които се внасят в Турция и Гърция, като най-често за там пътуват питони, царевични смокове и захарни катерици.

Facebook