0

С 13 гласа "за", 6 "против" и нито един „въздържал се”, парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене законопроект за Държавния бюджет на Република България за 2024 г. Документът беше внесен на 24 ноември, съобщи БТА.

Проектобюджетът на финансовия министър Асен Василев предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица за 2024 г. на 3750 лв. Размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. става 933 лв. 526 лв. е новият размер на линията на бедност.

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата, заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. 

При приемането на проектобюджета депутатите основно дискутираха надценените приходи в бюджета, държавният дълг, дефицита и тенденцията този дефицит да остане в следващите три години. Капиталовата програма и приемането на страната в еврозоната също бяха обсъдени, посочи Цонев.

„Искам да ви кажа че съм защитавал тезата за нулев дефицит, но от няколко години не мисля така. Анализирайки това което се случва в ЕС и в еврозоната съм стигнал до други изводи. Моето мнение е да имаме дефицит и дълг, ако парите не отиват за текущи разходи. Можем да имаме балансиран бюджет с текущите приходи като намалим капиталовите разходи”, препоръча Цонев. След 2010 година се придържахме към това и оставихме ГЕРБ да прави инфраструктура с европейски средства и бюджетни излишъци, добави той.

По думите му в Европа инфраструктурата е направена с дългове, а не със собствени средства. Там дълг се плаща с друг дълг и се плащат само лихвите, каза Цонев и обобщи, че предпочита да имаме дългове и с тях да строим инфраструктура.

"Смятам, че посоката на бюджетиране от една-две години е правилна макроикономически. На бизнеса освен всичко друго, трябва да осигурим и добра инфраструктура и добра капиталова програма на общините. Капиталова програма за общините няма таван - да, тя е 1 млрд. лева, но ако другата капиталова програма не се изпълнява, тя може да нарасне и до 3 милиарда лева. На всеки три месеца може готовите проекти на общините да влизат в капиталовата програма", каза председателят на бюджетната комисия.

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обяви, че може да наложи вето на проектобюджета заради тенденцията да бъдат продадени земи от държавния поземлен фонд. След това безпрецедентно заявление финансовият министър Асен Василев заяви, че подобно намерение за увеличаване на приходите било фалшива новина.