0

П арламентарната група на "БСП за България" е внесла сигнал до прокуратурата относно действия на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по компонента социално включване и във връзка с решение на Министерския съвет (МС) от 15 декември 2022 г. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Георги Гьоков ("БСП за България") на брифинг в парламента. 

Той уточни, че в сигнала, внесен в прокуратурата на 25 януари т.г., са изложени фактите, които са им станали известни, за потенциално неправомерно изразходване на европейски средства. 

Георги Гьоков обясни, че проектът за развитие на социалната икономика предвижда създаване на регионални центрове с цел подкрепа за модернизиране на предприятията на социалната и солидарната икономика, което включва определяне на места за тези фокус точки във всеки един от шестте района на планиране. 

Той посочи, че над 2 млн. лева от средствата по проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово. Решението е на служебния кабинет от 15 декември 2022 г., с което се възлага на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) да сключи договор за покупка на три недвижими имота от частни субекти, добави Гьоков. Той попита защо МТСП се насочва към закупуване на помещения от частни субекти, а не търси свободни държавни или общински, които да придобие безвъзмездно. Отговорът е един - при държавните имоти няма комисионна, коментира Гьоков. И държавата, и общините имат помещения, които от години стоят празни, отбеляза той. По думите му няма логика, няма и необходимост държавата да похарчи огромно количество средства не за подкрепа на социална икономика, а за закупуване на имоти.

Липсата на ясни, точни и прозрачни критерии за подбор и оценка на офертите, заедно с отсъствието на обосновка защо се пристъпва към купуване на имоти провокират съмнения за измама и корупция, каза още депутатът от БСП. Гьоков добави, че има и някои конкретни обстоятелства в тази посока. Така например закупеният за целите на проекта имот в Габрово за 529 600 лева дълго време се е продавал от собственика чрез местна агенция за недвижими имоти за 168 хиляди евро, като в деня, следващ решението на МС, цената в сайта на агенцията е променена в съответствие с цената, определена в него, отбеляза той.

В отговор на въпрос Гьоков каза, че са сезирани от граждани и от публикации в медиите. Затова от БСП са поискали от главния прокурор проверка на действията на вицепремиера и социален министър при изразходването на средствата по ПВУ и решението на МС. Лазар Лазаров е служебният министър на труда и социалната политика, той е вносител в МС на това предложение, уточни депутатът в отговор на журналистически въпрос.