0

Д рама. Трагедия. Апокалипсис. Това са думите, с които наши спасители описват видяното след опустошителните земетресения в Турция, след като се прибраха у нас. 

Шест денонощия те имаха непрекъснати срещи и със смъртта, но и с чудото да намерят живи хора под развалините в градовете Адана и Хатай. „Навсякъде руини, отчаяни хора. Но в очите на някои имаше и надежда. Успяхме да спасим седем човешки живота. Само за един спасен живот си струваха всичките ни усилия. Когато откриеш оцелял, изпитваш едно особено чувство, което е трудно да се опише. Очите на хората светват“, заяви за „Телеграф“ Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог. Той е водач на кучето Нико, което е на 4 години и половина. 

Играчка

При претърсване на една от къщите Нико настъпва неволно една играчка, която започва да свири детска мелодийка, докато спасителите търсят дете.

Любчо Джолев

 Любчо Джолев
БТА

„Това ни разчувства, разтърси ни. Но не бива да се поддаваме на емоции. Защото  колебанието, колкото и малко да е у мен, се усеща от кучето, това влияе и на неговата работоспособност. Затова на терен ли сме, никакви чувства, същото е и при инцидентите в планината. Вечер като седнем може да ни потекат сълзите, защото ние също сме хора. Но на терен ли сме, никаква слабост“, категоричен е Джолев. 

Кучета

Спасителят уточнява, че кучето се пуска напред, за да души за улавянето на миризма на жив човек, за което е обучавано. С лай показва на водача си, че има човек под развалините. В такива ситуации животното се издърпва встрани, за да може другите участници в акцията да търсят оцелели под руините. Докато се разчистват отломките, кучето вече е на друго място, за да търси други живи. Но и кучетата имат нужда от почивка, те също се изморяват. Трябва да им се даде 10-15 минути отдих между две търсения. Истината е, че в тези 6 дни в Турция четириногите са били много претоварени, но се справили със задачите си.

Кучетата герои Нико, Хера и Норд

 Кучетата герои Нико, Хера и Норд
БТА

„Използвахме ги максимално, за да намерим оцелели хора. Ние сме група за търсене на оцелели, а не за изваждането им. Това е работа на други хора, които с помощта на техника разбиват плочите, бетона, разчистват, за да стигнат до искрицата живот под руините“, каза още спасителят от Разлог. 

Група

В групата на планинските спасители са били още двама от Разлог – Благой Максимов с кучето Хера и д-р Борислав Стойчев, който е и медик, и планински спасител. С кучето Норд пък търсел живи хора под отломките планинският спасител от Банско – Атанас Уков. Началникът на ПСС-Банско Румен Баряков за втори път отива в Турция след опустошително земетресение. За първи път бил там през август 1999 г. Той е човекът, който дава кураж и сили на по-младите си колеги в Адана и Хатай. „Виждаше се навсякъде разруха и смърт. Хубавото е, че като откриеш жив човек, изпитваш голямо удовлетворение. Имаше риск и за нас, продължаваха срутванията на някои сгради, но няма време да мислим за това. Имаме една цел – да открием живи хора под руините. Няма да забравя как в Адана една жена плачеше с глас. Сърцето ти се къса, но продължаваш към следващите развалини да търсиш живи хора“, споделя Баряков. Той изказа благодарност към ръководителите на БЧК, които са успели да съберат бързо палатки, спални чували и средства.

Извадиха жена след 135 часа

Българските спасители от организацията „Пещерно спасяване“ участваха в изваждането на жива жена, останала 135 часа под руините в Антакия. За да достигнат до нея, пещерните спасители са използвали специфичните си умения, пролазвайки през тесни кухини и паднали плочи. Екипите са използвали и тежка механизирана техника. Въпреки все по-малките шансове за откриване на оцелели, спасителите не се отказват и продължават неуморно да търсят. Междувременно вчера бе последният работен ден на терен на сборния екип от доброволци към Национална асоциация на доброволците в Република България – НАДРБ. У нас пък в десетки пунктове от цялата страна продължава работата на доброволците по събирането на дарения.

Сирия ни призова за помощ

Българското правителство да помогне със самолети, с които да се достави помощ за Сирия. Това призова в ефира на NOVA Нейно Превъзходителство Орас Махмуд – временно управляващ посолството на Сирийската Арабска Република. „Събираме помощи в посолството. Има и центрове в различни градове. Опитваме се да намерим начин как тази помощ да стигне до пострадалите”, поясни Орас Махмуд. По-късно от NOVA съобщиха, че България ще изпрати военния самолет „Спартан“ и в Сирия.

Издадоха 113 заповеди за арест

Длъжностни лица в Турция съобщиха, че са издадени 113 заповеди за арест във връзка със строителството на сгради, рухнали при земетресението на 6 февруари. Турската полиция вече е задържала най-малко 12 души, включително строителни предприемачи. Междувременно ООН обяви, че над 1 милион души са загубили домовете си след опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия. Общият брой на жертвите в двете страни надхвърли 33 000.