0

П арламентът отхвърли облекчаването на условията за провеждане на референдуми - с  58 гласа "за", 2 "против" и 86 "въздържали се".  Вносители на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бяха "Има такъв народ".

В проекта се предвиждаше необходимия брой подписи за свикване на местни и национални референдуми да бъде намален наполовина, като за националните референдуми подписите падат от 400 хил. на 200 000, да се увеличи срокът за събиране на подписи от 3 на 5 месеца, да се премахне прага за признаване на един референдум за валиден (сега този праг е броят на участвалите в последните парламентарни избори), както и да премахне изискването подписката да се представи в структуриран електронен вид, както и се въвежда ново изискване - референдумите да се произвеждат заедно с избори, за да се осигури високо участие.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" адмирираха тази идея, като депутатът Даниела Божинова представи резултати от международни изследвания, според които в държавите, в които се правят повече преки допитвания, включително и по данъчни въпроси, индексът на щастие е бил по-висок.

След гласуването съпартиецът му Станислав Балабанов обвини управляващите, че са отхвърли законопроекта, за да внесат подобен от свое име след няколко месеца.