0

А рхеолози се натъкнаха на нова сграда до централния олтар на Дионис на Перперикон. Това обясни пред „Телеграф“ проф. Николай Овчаров. Той обясни, че сградата е голяма - стените са високи над два метра и има пет реда каменни блокове от двете страни. Все още е рано да се каже, но се предполага, че може би има още един храм, свързан с големия култов комплекс, който бе разкрит през 2002-2005 година.

„Освен храма на Дионис там открихме и храма на Тракийския конник от римския период, както и храма на източния бог Митра, който също е в близост. Така че се очертава храмов комплекс. Там е концентрирана езическа, но и християнска култура, защото наблизо е и Голямата базилика от V-VI век“, обясни проф. Овчаров.

Субсидия

За да бъде разкрита сградата докрай, той отново апелира да бъде отпусната и държавна помощ. За първи път от 22 години насам Перперикон не получи субсидия. В момента на терен работят само 19 души, като разкопките се извършват с отпуснатите от община Кърджали 80 000 лева. Според проф. Овчаров средствата ще стигнат за юли и август.

„Половината лято вече мина, така че дори да не получим цялата субсидия, се надявам да ни отпуснат поне някаква част, за да завършим обекта. За първи път от 22 години нямаме държавна субсидия, а кандидатстваме за 350 000 лева“, коментира още археологът.

По време на разкопките са открити и стопански сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от различни епохи.

Находки

„Натъкнахме се на римски сребърни монети от II-III век, дребни нумии от V век, фолиси от Х-ХI век, корубести монети от ХIII-ХIV век“, каза още проф. Овчаров.

Разкопките на Перперикон започнаха преди две седмици, а ръководителят на експедицията проф. Николай Овчаров се върна на терен едва в четвъртък. Той беше под карантина заради Ковид. На Мисионис археолозите също работят в намален състав, като финансирането ще стигне само за юли и август.