0

Н ад 50% от домашните кучета у нас са без микрочип.
Това каза пред „Телеграф“ Ивелина Иванова, програмен координатор към Фондация "Четири лапи", позовавайки се на тяхно проучване.

Тя подчерта, че масово стопани отглеждат животни без издадени документи – европейски паспорт, и много често те не са регистрирани в съответната община. „Това е задължение на развъдника, но много често те не спазват тази практика“, коментира тя и добави, че продавачите масово не спазват изискванията за регистриран развъдник, а животните живеят в лоши условия.

Иванова обясни, че микрочип трябва да се постави на 6-ата седмица след раждането на кученцето, а контролът и отговорността за това дали той е налице е в ръцете на Българската агенция по безопасност на храните, ветеринарните лекари и не на последно място на стопаните. От столичната община коментираха за „Телеграф“ че в документа за регистрация питат дали едно животно е чипирано или не и независимо от това, то бива записано.

Продажба

Координаторът уточни още, че едно животно не бива да се продава, преди да е станало на 8 седмици, и добави, че продажбата им в социалните мрежи е забранена, а при покупка от зоомагазин също трябва да е с поставен микрочип.

Тяхно проучване за незаконна търговия с кучета в България в периода май-юни 2021 г. пък показа, че продавачите масово не спазват изискванията за регистриран развъдник, а животните живеят в лоши условия. Проверките тогава показват, че само две от 24 продажби са в регистриран развъдник.

Отговорност

Според нея нежеланието на хората да спазват правилата се дължи на ниската им информираност по отношение на задълженията им като стопани на домашни любимци. Тя посочва, че проучването им показва, че повечето нарушители са в по-малките населени места, докато тези в големите градове се стараят да са изрядни и да спазват изискванията.

„В близо 70% от случаите в София-област например решават да поставят чип на кучето си“, каза програмният координатор. Иванова каза, че поставянето на микрочип помага за идентифициране на кучето. „Информацията, която се съдържа, е за неговия произход, здравословно състояние, възраст и собственик“, уточни тя. От думите й стана ясно, че животните, които преминават през общинските приюти, не само се кастрират, но и чипират.