0

К ъщата на Райна Княгиня в Панагюрище е била най-посещаваният туристически обект през отишлата си 2022 година, съобщават администраторите, поддържащи мобилното приложение iLoveBulgaria. Kласацията е на база сканирания на QR кодовете от табелките, намиращи се на забележителностите - 100-те национални туристически обекта и обекти на общини партньори, с мобилното приложение. Веднага след къщата, където в основите на мраморния паметник на двора са поставени мощите на ушилата главното знаме на Априлското въстание  учителка Райна Попгеоргиева-Футекова, се нарежда Бачковският манастир „Успение Богородично“, следван от шуменския монумент "Създатели на българската държава", който година по-рано е бил на осмо място в класацията.

Топ 10

В топ 10 на най-интересните за туристите обекти са Рупите, Царевец, гробницата в Старосел, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, Националният музей „Христо Ботев“ в Калофер и Античният театър в Пловдив.

Домът на родената на 18 януари 1856 година  Райна Попгеоргиева е построен през далечната 1573 година според надпис върху една от гредите на голямата дървена порта. Музейната сбирка съществува от 1950 година, по далеч непълни данни оттам са преминали над 2 милиона посетители. Там се съхранява копие на изгорялото през въстанието знаме, възпроизведено от Райна Княгиня през 1901 година, когато е първото честване от въстанието. От 1992 година къщата е предоставена на община Панагюрище от наследниците, последният по-цялостен ремонт е от 2019 година, тогава са поставени витрините за личните вещи на домакинята.

Животопис

Починалата едва на 61 години Райна Футекова е възпитаничка на Старозагорското девическо училище, като общината в Панагюрище плаща разходите, за да се завърне тя като учителка в родния си град. След Априлското въстание, където развява главното знаме редом с Бенковски и неговата Хвърковата чета, е заловена от турците и подложена на мъчения по време на едномесечен престой в килиите на пловдивския зандан. След намесата на европейски дипломати е освободена и изпратена да учи акушерство в Москва и по този начин става първата дипломирана българска акушерка.

По време на учението си пише  своята „Автобиография“, излязла първо на руски език и всъщност първото произведение за въстанието. Райна и съпругът й Васил Дипчев (за известно време кмет на Панагюрище) имат 5 синове, 4 от тях стават офицери от Българската армия – генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев и полковник Асен Дипчев. Семейството осиновява и момиченце Гина. Останала вдовица след смъртта на съпруга си не спира да работи основно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“. Поддържала е тесни връзки с Венета Ботева, вдовицата на Христо Ботев. Не без нейно участие е било взето решението да се изгради столичният Майчин дом (днес там е Националният  център по трансфузионна хематология). Умира в София на 29 юли 1917 година, костите й са пренесени в Панагюрище.