0

П ътищата и парите са основните проблеми на общините ни. Това казаха пред „Телеграф“ кметовете на Пловдив, Бургас, Варна, Монтана, Добрич, Русе, Белица, Пазарджик, Троян и др. Кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов заяви, че най-важно е да има нормални пътища около населените места и да има добра комуникация с големите градове. „Проектите, които са свързани с инфраструктурата, с паметниците на културата и тяхната реставрация, са важни. Общините кандидатстват още за канализация, ВиК инфраструктура“, каза той. Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че средствата не стигат за осъществяване на идеите, които местната власт има.

„Има един основен и голям проблем и той е свързан с четвъртокласната пътна мрежа, пътищата, които са изцяло общински. Там наистина положението е много трагично“, каза той. Димов коментира, че за да се върнат младите хора по родните места, трябва да има пътища. „17 или 18 са общините, чиито малки населени места не попадат в обхвата на нито една европейска програма“, обяви кметът и апелира правителството да отпусне ресурс, така че общините да могат да подобрят инфраструктурата си. „Концентрацията в големите градове е особено голяма, обезлюдяването и демографската криза са факт. Не е добре да концентрираме 2/3 от населението само в няколко големи града“, заяви Димов.

По думите на кмета на Пазарджик Петър Куленски най-големият им проблем е обезлюдяването. „За последните 10 години 18 000 души са напуснали Пазарджик. Нашата основна цел е да спрем хората да напускат града, а на следваща да започнат да се завръщат по родните си домове“, разкри той и подчерта, че градът има всички географски и инфраструктурни дадености да бъде притегателен център както за инвестиции, така и за живеене.      

Пари

Даниел Панов добави, че за следващата бюджетна година е предвиден инвестиционен фонд на стойност 2 млрд. лв., който ще бъде разпределен между общините за реализация на проекти. „Те имат много проекти, които са разработили и са със строителни разрешения“, каза той и уточни, че 244 от общо 265 общини имат проектна готовност. Градоначалникът на Пловдив Костадин Димитров заяви, че им е необходим адекватен бюджет, защото събираемостта от населението им е 67%, което не е задоволително.

Дългогодишният кмет на Монтана Златко Живков коментира, че за миналия му мандат са минали 5 служебни и 2 редовни кабинета, което е затруднило работата им. „Най-големият проблем са очакванията на хората, а те се реализират с повече средства, с повече източници и с целенасочена политика“, посочи той и изрази надежда възможностите за финансиране да станат повече, както и парите от ПВУ също да дойдат. Кметът прогнозира, че през новата година очаква с евроизборите да има и други.

В Бургас финансите също не стигат за инфраструктура, сподели пред „Телеграф“ кметът му Димитър Николов. „Надявам се в новия бюджет на държавата и в оперативните програми да има достатъчно“, заяви той. Варненският му колега Благомир Коцев коментира, че средствата при него не стигат за почти нищо, но се надява това да се промени през 2024 г. „Смятам, че в последните години Варна изостана до степен, до която средствата й няма как да стигнат в следващата година. Смятам, че в хоризонт от 4 години ще намерим пари за важните проекти“, заяви Коцев и уточни, че ще разчита и на европейски средства.

Според Пенчо Милков парите за Русе са толкова колкото са, а отговорност на кметовете са да ги разпределят. „Не мога да кажа, че за нещо не стигат. Всички публични услуги ги обхващаме“, коментира той. Милков подчерта, че една от големите му цели е Русе да заеме обратно своето гордо място като най-голям град на р. Дунав, с бързо развитие в инфраструктурата, самостоятелна международна политика. „Русе е следващият град звезда“, заяви той. 

Децентрализация    

Дългогодишният кмет на Троян Донка Михайлова смята, че децентрализацията на общините е спасението за тях. „Голямата част от парите, повече от 60%, използват общинските бюджети като касичка. Парите идват и ние трябва да ги предадем на училищата, социалните институции“, заяви тя. По думите й средствата не стигат за специфичните нужди на общините. 

Градоначалникът на Белица Радослав Ревански каза, че голямата болка на кметовете през годините е липсата на реална финансова децентрализация, за да може колкото се може по-малко да са зависими от централната власт. Той каза, че са получили разбиране от финансовото ведомство част от данъка да остава в общините от фирмите, които имат оборот до 100 хил. лв.  Йордан Йорданов, който е кмет трети мандат на Добрич, разкри, че средствата никога не стигат за междублокови пространства и пътища в кварталите. Той също е на мнение, че децентрализацията е решението. „През 2021 г. предложихме на тогавашния премиер Кирил Петков 2% от данък общ доход да остава в общините. Тази идея не беше приета“, заяви той и подчерта, че няма да се откажат от това си искане. 

Костадин Димитров: Транспортът в Пловдив ще стане общински

Градският транспорт в Пловдив ще стане общински. Това ще стане факт във времето, а не изведнъж, обяви пред „Телеграф“ кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той мотивира решението си с факта, че сега превозът се осъществява от частни оператори, които не са коректни и има линии, които пловдивчани чакат по 30 минути и обяви, че ще наложи санкции на този етап. „Изграждането на едно общинско предприятие с много превозни средства, е свързано с финансиране от някоя от програмите“, коментира той и добави, че вече е дадено началото в тази посока.  

Димитров заяви още, че расте задлъжнялостта на местните от 130 лв. през 2022 г. на 290 лв. през септември 2023 г. „Много кредити са взимани от предходното управление“, каза той.   

Пазарджик със 70 млн. лв. дупка в бюджета си

Предишното управление на общината е оставило една дупка от около 60-70 млн. лева. Това каза пред „Телеграф“ новоизбраният кмет на Пазарджик Петър Куленски. „Знаем със сигурност, че дължим около 30 млн. лева на местни доставчици, има неразплатени публични задължения към НАП, целеви средства по проекти, които не са стигнали до бенефициентите си, а общината ги е похарчила за други неща. Имаме кредити над 15 млн. лева“, посочи той и изрази надежда някои от фирмите да се откажат от част от задълженията си. Кметът увери, че вече има план как да излезе от настоящата ситуация и се надява през януари финансовото министерство да подпомогне общината със средства. Той коментира, че години наред там са се правили безконтролни харчове и в момента там тече разследване на прокуратурата и Окръжната следствена служба.