0

Н амаление на заплата, отказ от наемане на работа, назначаване на по-ниска длъжност, липса на асансьор и тоалетни за трудноподвижни са част от униженията, на които са подложени хора с ТЕЛК. Това съобщиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в отговор на запитване от „Телеграф“.  Оттам обобщиха, че към момента има общо 2764 образувани преписки за наличие на дискриминация заради увреждане. Всички те са съставени от жалби на хора с намалена трудоспособност, които са подложени на дискриминация от свои колеги или работодатели. 

Проблеми при намиране или оставане на работа тези хора срещат тогава, когато работодателят се запознае с решението на ТЕЛК, касаещо състоянието на постъпващия или вече назначения служител или работник. Тогава нещата търпят промяна и като отношение, и като обещания за наемане. Отношението спрямо тези хора прераства в тормоз на работното място, както и вербален, който е подигравателен и язвителен и уронва достойнството на потърпевшия, сочи анализът на КЗД по отношение на тези жалби. 

Интервю 

От институцията дават няколко пресни примери за дискриминационно отношение. В оплакване до КЗД жалбоподател сочи, че бил поканен на интервю за работа във фирма в София. Твърди, че управителят го одобрил да започне и му предоставил списък с документи. Той подготвил всичко, вкл. и медицинско свидетелство. Лекарската комисия написала, че жалбоподателят има епилепсия, но има право да работи. Жалбоподателят уведомил управителя, че е с ТЕЛК, който първоначално казал, че това не е проблем, но след това му се обадили, че е отхвърлен, тъй като е с епилепсия. Проверка по случая е установила, че има дискриминация и е наложена имуществена санкция на фирмата.

Понижение

Друг случай касае жена, която работи след решение на ТЕЛК като калкулант, информатор и касиер в дружеството – все длъжности, съобразени със здравословното й състояние. След това обаче я преназначават като портиер отчетник със значително по-ниска заплата. Освен това като дейност й е възложено да отчита водомери по адреси, което е противопоказно на заболяването й. Показателен е и пример с жена с 96 на сто увреждане – множествена склероза. Дамата е била уволнена от банкова институция заради своето увреждане. В началото работи на първия етаж, няма асансьор и съпругът й я носи на ръце. Казва й се, че по този начин създава дискомфорт у служителите, като й се предлага да напусне по свое желание. Стига се дотам, че на преглед пред ТЕЛК присъстват представители на банката, а след това решението на експертната комисия е, че жалбоподателката не може да изпълнява заеманата от нея длъжност в банката. 

200 чакат в Стара Загора, някои не доживяват

За ТЕЛК решения в Старозагорска област чакат над 200 души със сериозни заболявания. В областта работят само две комисии към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Много хора се оплакват от ходене по мъките, други просто си отиват от този свят, преди да го получат, трети са благодарни, че към тях са постъпили коректно.

Инспекцията по труда хвана 758 нарушения 

на изискванията за закрила на лицата с намалена работоспособност е установила Главна инспекция по труда от началото на годината до края на септември. Това съобщиха от инспекцията пред „Телеграф“. Най-често се установяват нарушения на трудовите права в търговия на дребно, селско стопанство, производство на хранителни продукти, ресторантьорство, производство на облекло, образование и други. В ГИТ са постъпили 23 сигнала по закрила на труда на служителите с намалена работоспособност. По тях са извършени проверки и са предприети предвидените от закона мерки.

Във Варна: Комисии дават 100% инвалидност, но не и придружител 

„Съпругът ми мина през комисия и решението на ТЕЛК е 100% инвалидност“, разказва жена му, която е разочарована от системата. Причината е, че след като доказано съпругът й е неподвижен, комисията не предписва придружител, а без такъв съществуването му е невъзможно. Друга споделя, че съпругът й е инвалид с ампутирана ръка, но през 3 години го викат на ТЕЛК. „Като ли, че ръката му ще порасне“, оплаква тя от експертите в комисиите. 

*По темата работиха Елена Иванова, Елена Дюлгерова и Добромир Радушев