0

Х ирурзи и специалисти по вътрешни болести лекуват болни в държавните психиатрични болници (ДПБ). Недостигът на кадри е повсеместен от години в тези здравни заведения в страната и е обоснован с изключително тежките условия за работа.

В Първо женско остро отделение на болницата в Бяла длъжността на началник се заема от двама лекари на половин щат. Те са със специалност „Вътрешни болести“ и „Хирургия“. В отделението няма назначени други лекари, а то е предназначено за пациенти в тежко психично състояние, като част от тях са на принудително и задължително лечение.

Без специалност

В същата болница началникът на Първо мъжко остро отделение е без специалност и е единственият лекар в отделението. Тези данни фигурират и в писмото на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за защита от дискриминация (КЗД). От него се разбира и че у нас продължава да има ДПБ, които работят без издадено ниво на компетентност.

Според наредбите в клиниката или отделението по психиатрия от първо ниво трябва да работят минимум двама лекари, от които най-малко един с призната специалност по психиатрия.

При проверка по Националния превантивен механизъм, извършена този месец в Бяла, е констатирано, че препоръките, дадени през 2013 г., 2020 г. и 2021 г., не са изпълнени. Не е издаден документ с определени нива на компетентност на отделенията в болницата в съответствие с медицински стандарт „Психиатрия”.

Дефицит

Кадровият дефицит е налице в цялата здравна система и не само в България. Това коментира пред „Телеграф“ зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов. „Говорих с колеги от 5-6 европейски асоциации и камари. Те също споделят за проблем с липсата на специалисти. У нас всичко започва от процента от БВП, който се отделя на здравеопазване. Той е около 5-6%, а в Германия – 12%. Факт е, че психиатрията не е най-желаната от младите лекари специалност най-вече заради тежките условия на труд. Няма какво да се лъжем – без атрактивно финансиране не може да се променят нещата“, каза още д-р Брънзалов.

„Нормалното съотношение на медицинския персонал спрямо болните е максимум 1:5, а в България е 1:10. При нас в Курило следобед остават 1 лекар и 1 сестра за 30 легла“, коментира и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на столичната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“.