0

 От 1,80 до 7,20 лева стига цената на купона за училищния стол. Това установи проверка на „Телеграф“. Тази година почти няма място, където цената на обяда да не е повишена, като скокът варира между 50 стотинки и 2 лева. Най-скъпо излиза в София - между 4,50 до 7,20 лв., като цената зависи от грамажа и броя на ястията, а най-евтино може да се нахранят учениците в спортното в Пловдив – срещу 1,80 лв. на ден, а в ОУ „Димитър Талев“ могат да избират от няколко възможни менюта: цял обяд (супа + основно + хляб) – 6.50 лв., само супа и хляб – 3.40 лв.; основно и хляб – 4.80 лв. 

В Благоевград децата могат да се нахранят срещу 3 лева, като срещу тази сума получават първо, второ и трето ядене. В софийското 19-о училище има три варианта на менюто. Миналата година цената им е била 4,50, 5,50 и 6 лв., тази година обаче те са 5,00, 5,50 и 6,80 лв. Един от най-големите скокове е в 31-во училище, където обядът е скочил с близо 2 лева и от тази година струва 7,20 лв. Във великотърновското училище ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ купонът за обяд е на цена от 2,40 лв., а ако искате и закуска, трябва да доплатите още 1,10 лв. От школото посочват как сe ценообразува услугата, като съответно първото струва 0,45 лв.; второто, ако е с месо, е 1,30 лв., а ако е безмесно – 0,50 лв.; третото е 0,55 лв. и хлябът – 0,10 лв. Във Враца тристепенното меню е 5,80 лв., като се предлага и двустепенно, което е с 1 лв. по-евтино. В четири варненски училища цената на обяда се осигурява от „Ученическо и столово хранене“ и е на цена от 7 лева, като през миналата учебна година същото се е предлагало за 6 лева. 

Родители

Масово родители се оплакват от това, че храната се доставя от кетъринг фирми, а не се готви на място в училищния стол. Заради това в повечето случаи тя се сервира на децата студена, но най-лошото е, че е безвкусна. Това е причината хлапетата и младежите масово да отказват да се хранят в школото, а родителите да дават допълнителни пари, поне по 10 лева на ден, или да слагат кутия със сандвич или сготвено от вкъщи. Немалко добавят и краставички, моркови и нещо за следобеда – бисквитки, плод. Този вариант остава единствен за децата от 1-ви до 4-ти клас, ако не им харесва менюто в стола, тъй като те нямат право да напускат училищния двор, а подкрепителната закуска, плод или чаша мляко по програмите със земеделското министерство не са достатъчни, за да могат малките да изкарат цял ден. Родителите смятат, че на някои места цената на купона е твърде висока за това, което се предлага. Обръщат внимание и на еднообразието, което се предлага всяка седмица. Според тях това води до набавяне на едни полезни вещества в огромни количества за сметка на други. 

Лавките – кошмарът за родителите

Лавките са единственото място, от което по-малките ученици могат да си купят храна в училище, ако са гладни. Уви обаче в тях изобилства от вредни храни, които са забранени от Наредба 8. Сред тях са сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар, пържените храни, както и такива, съдържащи ГМО, консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители. Напитки, съдържащи оцветители, овкусители или кофеин, също са забранени за продажба на деца, но въпреки това може да ги срещнем на лавиците в училищния бюфет. Родители споделиха пред „Телеграф“, че на някои места дори липсва разнообразие от закуски, а не е както преди години, когато в тях са се продавали току-що изпечени кексчета, няколко вида пици, банички, кифлички, мекици. По думите им сега преобладават пакетираните стоки - чипсове, снаксове, шоколади, близалки, кроасани. Продават се и сандвичи, които се топлят, някъде също така принцеси, хот-дог. Наред с това родителите се оплакват и от високите цени на тези места. Според тях там те трябва да са по-достъпни, а не по-високи дори от тези в магазините. Друг съществен проблем е, че заради програмата „Училищен плод“ бюфетите масово не искат да продават ябълки, круши и пр. Според експерта д-р Андрей Велчев масово лавките не спазват законодателството, за да могат да оцелеят, тъй като имат високи наеми и все повече деца си носят храна от вкъщи. Също така здравословните сокове са в пъти по-скъпи от пакетираните. В неравната битка влизат и магазините и заведенията около училищата, където безконтролно се продава какво ли не, в това число и енергийни напитки.   

Купуваме менютата онлайн

Във все повече училища както в столицата, така и в страната хартиените купони са в миналото. Няколко са платформите, които предлагат закупуването на обедите да става по електронен път. Една от тях изисква еднократно плащане от 10 лева за поддръжка и издаване на пластика. Във Варна „Ученическо и столово хранене“ предлага електронно заплащане на онлайн ваучери за храна, като при невъзможност е запазена опцията да купите хартиен купон. Идеята на платформите е да има по-добра организация на тази дейност, а и да не се налага родителите да се редят на опашки. Не са малко случаите, в които учениците от 1-ви до 4-ти клас да изгубят купоните, затова в доста школа те се пазят от класния ръководител, който или ги дава в самия стол, или на детето, преди да отиде на обяд.