0

М лади математици ще решават задачи в Балканската олимпиада по математика, която ще се проведе във Варна от 27 април до 2 май.

В нея ще участват 130 ученици от 21 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Регламентът допуска като гости отбори от държави извън Балканите и в предишни издания са участвали талантливи млади математици от Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други. 11 са официалните страни от Балканите тази година, а държавите - гости на турнира, ще бъдат също 11.

България като домакин ще бъде представена от два отбора. Основни организатори на Балканската олимпиада по математика са Министерството на образованието и науката и Съюзът на математиците в България, както и математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в морската столица, от която са излезли много шампиони в подобни състезания.

Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна

 Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна
Архив

Разширеният национален отбор за олимпиадата се състои от ученици, които са 7-и, 8-и или 9-и клас и към датата на събитието не са навършили 15,5 години.

Състезанието

Четири задачи за четири часа. Това е изпитанието, в което ще се хвърлят участниците в олимпиадата. Задачите са от алгебра, комбинаторика, геометрия и теория на числата. Всяка задача се оценява с 10 точки, тоест максималният възможен резултат е 40 точки. Златните, сребърните и бронзовите медали са разпределени приблизително в съотношение 1:2:3.

Отборите се явяват с до 6 ученици. Всяка държава участник предлага до 5 задачи за Балканиадата. Домакините не предлагат задачи, но избират по 5-6 задачи от всяка от четирите области. В деня преди самото състезание журито, което се състои от ръководителите на официалните страни участнички, ще избере състезателната тема.

Нашите участници се подбират най-добре представилите се ученици на есенния математически турнир, националното зимно математическо състезание и пролетното математическо състезание. Те преминават и през допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите шест влизат в националния отбор.

Следващите шест класирани от 9-и до 11-и клас формират втория отбор на България на олимпиадата, посочват от Министерството на образованието и науката. За определяне на разширения национален отбор точките се събират по следния начин: за учениците от 7-и клас – от пролетните математически състезания и от националния кръг на олимпиадата по математика.

За осмокласниците и за учениците от 9-и клас точки се набират от националния зимен турнир „Атанас Радев“, от пролетните математически състезания и от националния кръг на олимпиадата по математика за съответния клас.

В отбора влизат първите четирима от 7- клас, първите осем от 8-и клас и първите трима от 9-и клас. При равенство в точките се допускат всички ученици със съответния равен брой точки, уточняват от МОН. Провеждат се и две контролни състезания от националната комисия. Класираните на първите шест места от тези състезания могат да се поздравят като участници в националния отбор на олимпиадата.

История

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването й до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Балканската олимпиада пък е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., а през годините се утвърждава като една от най-сериозните международни прояви за ученици в областта на природните науки и по-специално на математиката.

Българчета с 33 медала от Казахстан

33 медала донесоха на България нашите гимназисти от престижната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Алмати, Казахстан.

Те спечелиха 9 златни, 6 сребърни и 18 бронзови отличия. Нашите ученици се надпреварваха със 700 състезатели от 16 държави. Участниците ни са възпитаници на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Първа частна математическа гимназия, Професионалната природо-математическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ - Бургас, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, Школа „А и Б“ – Шумен.

Медалистите от олимпиадата по природни науки в Казахстан

 Медалистите от олимпиадата по природни науки в Казахстан
МОН

Те решаваха задачи по математика, информатика и физика. Пет златни медала спечелиха състезателите по информатика, а Борис Михов от Софийската математическа гимназия зае абсолютното първо място сред информатиците.

Освен него златни отличния по информатика получиха Ясен Пенчев от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово, Даниел Койнов от ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас, Веселин Маркович от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“- Варна и Андрей Стефанов от Първа частна математическа гимназия. Възпитаник на ПЧМГ – Гео Калфов, спечели единствения за страната ни златен медал по физика на олимпиадата. С три златни отличния са и състезателите ни по математика.

Спечелиха ги Биляна Димитрова от Софийската математическа гимназия, Милен Шуманов от ПЧМГ и Ангел Христов ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас.