0

Ч етири училища в България ще наблюдават въглеродния си отпечатък. Те ще бъдат избрани на конкурсен принцип по проект на Националния доверитeлен фонд. „Визия 2045“ се осъществява с партньори от Германия, Полша и Словения в рамките на Европейската инициатива за климата на германското федерално правителство. В програмата ще бъдат включени ученици от 8-и до 12-и клас.

Въздух

Идеята на проекта е да се изработи иновативен модел, с който да се наблюдава съдържанието на кислород в училищните помещения. Школата, включени в проекта, ще имат специален калкулатор, който ще мери кислорода и ще подава сигнал, когато се надвишават равнищата. Тогава ще се проветрява и изобщо ще се вземат мерки за въздуха, който дишат учениците. От друга страна, учебните заведения са сериозен източник на въглероден диоксид, тъй като са големи потребители на енергия. „Идеята е да се въведе иновативен модел, който, от една страна, ще подпомогне училищата по техния път към климатична неутралност, а, от друга, те ще станат носители на промяната, като например да се спазват прости неща като да се изключват радиаторите, когато се проветрява“, обясни Ирена Пенчева от Националния доверителен фонд. В проекта активно ще се включат и общините, поканата е отправена към тях, тъй като повечето от училищата са общински а и се гонят местни екологични цели. 

Проект

Училищата ще получат малко оборудване - комплекти от измервателни уреди за наблюдение. С тях ще се наблюдават не само състоянието на въздуха вътре в училището, но и ще се отчита потреблението на енергия. Ще се прави и оценка на емисиите на парникови газове на четирите училища в двете общини, като се изчисли въглеродният отпечатък. Това пък ще помогне за оценка на състоянието на училищните сгради. Освен това учениците ще участват в обучения и семинари, учители и служители от училищата ще имат учебно посещение в Германия, ще проведат свои творчески визионерски семинари, в които ще създадат свои планове за действие, допълват от Националния доверителен фонд.

Електронно канарче „пее“ въздуха в забавачка

Сензори следят качеството на въздуха в затворени помещения на най-голямата детска градина в София - „Сърничка“. Канарчето представлява сензорни устройства, които следят качеството на въздуха и алармират при вдигане на нивата на въглероден диоксид и фини прахови частици. Електронното птиче си сменя настроенията според качеството на въздуха в помещенията. Устройството има индикатор за относителната влажност на въздуха, индикатор за въглеродния диоксид, индикатор за ФПЧ и индикатор за обобщено качество на въздуха. Канарчето помага както на учителите и помощник-възпитателите, като им подава информация за състоянието на въздуха в занималните, така че помещенията да се проветряват редовно. То подкрепя и за изграждането на навици и отношение към околната среда на децата. Там проектът е надграден и с производството на зелена енергия, тъй като на покрива на забавачката са монтирани слънчеви панели, които произвеждат енергия, която пък се ползва от детската градина.