0

В исшите духовници ще могат да се погребват и в дворовете на градските църкви и храмове. Това стана ясно от промени в Наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове.

Те са пуснати за обществено обсъждане от здравното министерство, но в мотивите изрично е посочено, че са по предложение на Светия синод на Българската православна църква.

Изключение

И в момента се допускат погребения на висши духовни лица извън гробищата, но това е по изключение, само на терени, които са извън населението места и ако върху тези терени има изградени сгради за богослужения и обреди. Това на практика означава, че един владика може да бъде положен в двора на манастир, но не и в двора на църква, която се намира в рамките на града или селото.

В мотивите на здравното ведомство се уточнява, че ограничението до терени извън урбанизираната територия на населените места е направено с поправки в наредбата през 2019 г. Това обаче противоречи на каноните на Българската православна църква.

Според традицията на православното християнство висши духовни служители се полагат в близост до църквата, а епископи и патриарси и в самите храмове. Това следва да стане в енорията, в която е преминало тяхното свещенослужение, се изтъква в мотивите.

Условия

Именно това е и причината за прецизиране на текстовете, с които да се допусне погребения на духовни лица да стават и на терени в рамките на градовете, стига там вече да има изграден храм. За целта ще се иска съгласие от съответната регионална здравна инспекция. За да се даде разрешение, ще трябва да са изпълнени две условия. Първото – теренът да е самостоятелно ограден. Второто - гробното място да се обособи в частта от оградения терен. В тази част на двора не трябва да има разположени водопроводни мрежи и не трябва да е в непосредствена близост до граница с жилищни сгради.

В заключение от здравното ведомство изтъкват, че, от една страна, се спазват църковните традиции за погребение на духовници в енорията, в която са служили до смъртта си, а, от друга - се гарантира високо ниво на защита на общественото здраве и не се допуска разпространението на заразни заболявания.