0

С ъкровище, съхранявано в три държави, ще бъде показвано от 10 октомври в Националния археологически институт с музей при БАН. В изложбата за първи път в България ще се съберат и четирите златни антични маски, открити при село Требенище, Северна Македония. Това съобщи пред „Телеграф“ доц. Камен Бояджиев. Три от тях идват от музеи в Скопие и Белград, като ще застанат до тази, пазена в центъра на София част от постоянната експозиция на НАИМ.

Карел Шкорпил

Съкровището, определено като едно от най-удивителните открития от периода на класическата древност, е намерено случайно в последните месеци на Първата световна война. На 20 май 1918 г. войници от Българската армия извършвали ремонтни дейности на пътя между Охрид и село Кичево. Докато копаели, попаднали на древен гроб с невиждани артефакти в него.

Въпреки военните действия от България спешно е изпратен в началото на юли един от пионерите на българската археология Карел Шкорпил. Той предприел спасителни археологически проучвания на място заедно с Богдан Филов и открил още два гроба.

В тях са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола от края на VI в. пр.Хр.

В резултат на разкопките, продължили през 1930-1934, 1953-1954 и 1972 г., са проучени общо 56 гроба, датирани от желязната, архаичната и елинистическата епоха. Намерени са четири златни погребални маски и множество други предмети, съхранявани днес в България, Сърбия и Северна Македония.

Бронзов кратер

Според информацията на НАИМ артефактите, открити при Требенище, вече са доказали своята особена важност. Сред тях е съхраняваният у нас бронзов кратер – съд за смесване на виното с вода. Той е открит в гроб I и е определян като един от шедьоврите на древната торевтика (художествената обработка на метали).

Съдът е богато украсен с пластични ленти от езичест орнамент и перли. В горната му част древните майстори (вероятно траки) са апликирали от всяка страна по три масивни фигури на крави в ход надясно с фронтално обърната глава.

Горгони

Долната част на дръжките е оформена доста живописно с крилати горгони, чиито фигури преминават от кръста надолу в двойка змии, пълзящи по раменете на кратера. Тялото на горгоните е покрито с люспест мотив и е оформено подобно на ризница.

Широките им лица с изпъкнали очи, разтегнати устни и изплезен език са оградени от симетрични завити във волути кичури и дълги масури към гърдите.

Юбилей

Доц. Бояджиев обясни още, че инициативата в София се реализира по проект „100 години Требенище“ и се явява продължение на представената преди Ковид пандемията през 2019 г. изложба в Скопие. В експозицията у нас ще бъдат показани и новореставрирани находки.

Още се спори се за произхода на съкровището и и погребаните хора. Основните тези са, че некрополът е илирски или тракийски, докато в Северна Македония напоследък се твърди, че некрополът е античномакедонски.