0

М инимум два часа се губят пред кабинетите на личните лекари в чакане на заветната е-бележка, с която се извиняват отсъствията на учениците. Това споделиха родители пред „Телеграф“, за които дигитализацията на документа е правилно решение, но не и задължителният преглед, след който се издава. Въпреки трудностите Дени Караджова смята, че е-бележката работи и е удобна, защото се праща директно в училището. „Много проблеми има в системата - чакането, липсата на достатъчно лични лекари, липсата на записване на часове при някои“, коментира тя. Михаела Врабчева разказа, че обикновено с болното си дете чака пред кабинета между 90 и 120 минути, като там има и „бонус“ - личният им лекар не записва часове. Диана Милотинова смята, че има случаи, в които няма нужда от преглед, защото родителите знаят как да се справят.

Лекарите

Д-р Костадин Сотиров, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив и е член Управителния съвет на НСОПЛБ, коментира пред „Телеграф“, че въвеждането на е-бележките и е-рецепти за антибиотици и диабетно болни е са показали, че някои от колегите му не са спазвали правилата и са раздавали документи без да  регистрират прегледите. Той твърди, че издаването на електронна рецепта отнема по-малко време отколкото хартиената, където трябва да се попълват всички данни. По отношение на чакането пред кабинета той коментира, че редът се определя от всеки лекар, а издаването на е-бележка без преглед е безсмислено, тъй като тази мярка цели лечението на детето да започне веднага. Той припомни, че ако не искат да посещават лекаря си, родителите могат да извиняват отсъствия и по семейни причини. Докторът коментира, че вече няма как да искат лекарят им да издаде документ със задна дата, а заради родители, които изнудват да издава е-бележка медик в София иска по 10 лева за нея. В Пловдив цената й пък варира от 0 до 5 лева.

Позиции

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров излезе с позиция, в която призова да се спре издаването на електронни рецепти до изчистване на съмнението за търговска зависимост, а аптеките да съхраняват хартиените рецепти, за да се вижда какво е изписано и какво е отпуснато на пациента, тъй като се оказва, че лекарства, които ги е имало в петък,  в понеделник вече са липсвали от мрежата. От своя страна министър проф. Христо Хинков заяви, че няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици.

Проф. Кантарджиев: Издаването на рецепта отнема по 10 минути

10 минути коства на семеен лекар, за да изпише антибиотик на е-рецепта. Според мен това е много време, коментира пред „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. “Трябва да се знае, че някои антибиотици са животоспасяващи в рамките на часове. При едно тежко септично състояние или при ухапване от животно, ако в рамките на часове не се вземат мерки за лечение и профилактика, с всеки изминал час забавен антибиотик смъртността се увеличава с 10% при тежките състояния“, категоричен е той. Микробиологът коментира, че ако се въведат още по-рестриктивни мерки за изписването им не за 10 мин, а за 1 час загуба на лекаря, ще сведем до минимум употребата на антибиотици. „Посланието, ако могат да ме разберат, въпреки че ще им е трудно, защото се прави от хора, които никога не са лекували инфекции и никога не са изписвали антибиотици“, добави още проф. Кантарджиев.     

Подписана от над 4000: Родители поискаха да извиняват отсъствията на учениците с декларация

Родители, учители, лекари и заинтересовани лица пуснаха онлайн петиция и поискаха да се даде възможност да се извиняват отсъствията на учениците с декларация, а не само с е-медицинска бележка. Те смятат, че даваните 3 дни по семейни причини са твърде недостатъчни и трябва да бъдат увеличени, ако не се даде възможност за извиняване на отсъствията по друг ред.