0

М инималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът без нито един глас "против", като като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда

Към момента това означава минимален размер от 850 лева, изчисляват вносителите. Новият механизъм за определяне на минималната заплата бе подкрепен от 175 депутати, само трима се въздържаха.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. - 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова не пропусна да обвини служебното правителство, че е замразило минималната заплата.

"Проблемът се казва служебно правителство. По време на консултациите получихме уверение от президента, че ще се разпореди за увеличение на минималната работна заплата, но няма и една стотинка за увеличение", каза тя. "Върху нас пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, който замрази доходите на гражданите. Нека да се знае кой е виновен, нека всеки си понесе отговорността. Защото ни омръзна партиите да са виновни, парламентът да е виновен, депутатите...", добави Нинова.