0

С официална церемония в НДК въвеждат в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България. Домакин на събитието е президентът Румен Радев.

В церемонията в София участват председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

Цена

Газовата връзка е дълга 140 км, между Комотини и Стара Загора. По нея се очаква да идва много по-евтино синьо гориво от Азербайджан. Министърът на енергетиката Росен Христов заяви преди церемонията, че цената ще бъде коригирана за месец октомври. Тя вече е 233 лв. Намаляването на цената е 35% спрямо септември, стана ясно от думите му. Природният газ, който ще идва към страната ни, е 1 милиард кубически метра годишно, като още от сега се водят преговори количествата да се увеличат. Всичко ще се управлява от диспечерския център в Хасково.В интерконектора има газ от месец юни, а от преди няколко седмици започнаха и същинските тестове по преминаването на газ.

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима, заяви служебният премиер Гълъб Донев, който пръв говори на церемонията. Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, смята Донев, цитиран от БТА. Служебният премиер коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България. Донев припочни, че потенциалът на проекта ще бъде увеличен, след като започне работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници на доставки. 

Свобода

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, заяви председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен. ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

Доставки

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев на свой ред заяви, че скоро ще заработят и други газови полета в Азербайджан и ще може да се увеличат доставките. Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките, каза Алиев.

„Проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник“, отбеляза Илхам Алиев. 

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, отбеляза Мицотакис. Относно интерконектора той каза още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа. Мицотакис припомни, че Гърция е работила с предходните правителства на България, за да се стигне до прикючването на проекта. 

Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето, заяви президентът Румен Радев, който е домакин на събитието в НДК. Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона, смята Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор, посочи още той и добави, че е не е било лесно да се постигне този проект, като няколко правителства са били ангажирани с него. Той благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа. 

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС