0

П лащаме 30 бона за гръмнал силикон, а 20 000 за повторна корекция на носа. Цифрите са приблизителни, а поводът за този харч са неуспешно реализирани разкрасителни процедури. Председателят на асоциацията „Пациенти на естетичната медицина“ Симона Александрова посочва пред „Телеграф“, че един от основните проблеми е, че много пациенти пристъпват към корекция на определена част от тялото си, без да имат информация за това как се случват нещата и какво може да произлезе от дадена намеса.

„Те предприемат инвазивни медицински процедури, без да са наясно с възможните резултати в техния случай, усложненията, проследяването, дългосрочната грижа за коригирания участък или имплантираното изделие“, коментира председателят и споделя, че нерядко пациенти остават неприятно изненадани от крайния резултат.

Проблеми  

Сред проблемите, от които се оплакват пациенти, са разместване на гръдни импланти, контрактури (запушване), спукване на имплантите, инфекции, алергични реакции, а при инжекционните дерматологични процедури (най-често филъри, ботокс, мезоконци) инфекции, миграция на филъра, асиметрия и др. По-страшните усложнения включват некрози, абсцеси, обезобразяване, опасност от загуба на зрение, например при попадане на хиалуронов филър в кръвоносен съд, инжектиран за корекция на формата на носа и др., обясняват от асоциацията.

В крайна сметка на пострадалите им се налага да се обърнат към квалифициран специалист, но вече с нанесени често непоправими щети – деформиран нос, унищожено окосмяване на вежди, белези, хлътвания и други трайни обезобразявания. Не са за подценяване и финансовите „щети“. Д-р Снежана Атанасова, която е председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози, коментира, че при нея ходят и хора, изгорени след апаратни процедури, пациенти с възпаления, паднал клепач, изкривена усмивка, паднали вежди и всевъзможни усложнения след намеса.

По думите й неприятните гледки по улицата са именно в резултат на неуспешни намеси – „патешки устни“, липса на мимика поради твърде много и недобре поставен ботокс, неестествени форми и изражение. „Те се дължат на неправилно направени устни, скули, неправилно подбран продукт, който не е съобразен с ресурса на тъканите или скрита патология. Повече се занимаваме с неправилно инжектирани дермални филъри“, казва тя.

Според нея друг проблем е широкият достъп до апаратура, която всеки може да си закупи. Не на последно място е и свободният достъп до различни продукти, а спестовността на някои хора ги провокира сами да се бодат в домашни условия. 

Симона Александрова от асоциацията „Пациенти на естетичната медицин“ добавя, че към организацията се обръщат и хора, които твърдят, че когато се обърнат към специалиста заради настъпило усложнение, той им казва, че нищо им няма или спира да вдига телефона. Немалко са и случаите, в които естетичните намеси се извършват от неспециалисти заради значително по-ниската цена на услугата – с 30-50%. Те се извършват и на нетипични мест, като зъболекарски кабинети, козметични салони, хотелски стаи и пр. „Имах случай на човек с изгорен торс от обезкосмяване в зъболекарски кабинет, който си е купил апаратура, но не дентална“, разкри дерматологът.  

Цена

Самите естетични корекции са скъпи, например уголемяване на устни варира между 300 и 700 лв. в зависимост от милилитрите и вида хиалуронова киселина. Пластично-хирургичните интервенции са с четири-петцифрени цени – ринопластика между 3500  и 6000 лв., уголемяване на гърди средно около 10 000 лв. При един неблагоприятен резултат корекцията на щетите обичайно е със същата и по-висока стойност, но вече този разход не е по желание, а става необходимост. В случаите на необходимост от ревизия на ринопластика или мамопластика разходите могат да се удвоят или утроят. От асоциацията посочват, че при неблагоприятни резултати пациентите трябва да се консултират с адвокат за това дали могат да получат обезщетение от лечебното заведение, в което е проведена интервенцията. 

Търсене

Най-често срещаните причини, поради които хората се обръщат към специалистите по пластична хирургия, си остават корекция на бюста, носа, както и липосукция, а към естетичните дерматолози се обръщат най-вече за коригиране на следите на стареенето (бръчки, петна и др.), уголемяване на устните, скулите, подобряване на лицевия контур и др. 

Дерматолог: Големите устни и гърди отшумяват

Идва залезът на големите устни и гърди. Това смята д-р Снежана Атанасова, председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози. „Ние сме оптимисти, разчитаме на повече интелигентни хора. Лекари и здравомислещи пропагандираме, че свръхкоригираните устни не са красиви и този балкански синдром с огромни устни, екстеншъни, налепени нокти, мигли“, коментира тя. Д-р Атанасова обясни, че все още към разкрасителни процедури прибягват повече жените, като не липсват и мъже, но те са, за да подчертават мъжествеността си. По думите й се наблюдава и залез на употребата на дермални филъри, които се заместват от апаратните процедури. 

Специалисти: Липсва регулация на тази дейност 

В областта на естетичната дерматология липсва регулация. Проблемът е от години и държавата не предприема никакви мерки в тази посока, коментират специалисти. Според актуалното законодателство в България единствено пластичните хирурзи имат право да инжектират дермални филъри с хиалуронова киселина. Тъй като става дума за работа в кожата, дерматолозите също предлагат тези услуги, но това не е изрично регламентирано и те работят на ръба на закона.

В последните години поради привлекателността на тази бизнес ниша редица неквалифицирани лица и козметични салони започнаха да предоставят услуги по инжектиране на филъри, ботокс, лазерни процедури и др., без да имат никакво медицинско образование.

„Колеги от Украйна, работещи в Бургас и Варна, слагат дермални филъри навсякъде по лицето. Те се рекламират в Инстаграм, където си пускат платена реклама и хората ги намират“, казва д-р Снежана Атанасова от Българската асоциация на естетичните дерматолози. Тя добавя, че също така липсва и статистика на пострадалите след такива намеси, както и че вече е известен смъртен случай вследствие на инсулт, предизвикан след поставяне на дермален