0

20 служители на МВР са ангажирани с охраната само на един защитен свидетел у нас. Униформените пазят определения за защита през цялото денонощие и се редуват на две смени. „Това е сериозен ресурс, който се занимава само с един човек, вместо да се грижи за обществения ред и сигурност“, коментира пред „Телеграф“ зам.-шеф на синдиката на МВР Илия Кузманов.

По думите му тези хора освен охрана искат и обгрижване, което допълнително ангажира служителите. С опазването на защитените лица са ангажирани предимно полицаи от районните управления и оперативни работници. Вместо да разследват престъпления и да се грижат за опазването на реда, те отделят от работното си време за охрана. „Много често свидетелите искат да посещават магазини, ресторанти. Изискват служителите да ги придружават дискретно и да са цивилни, за да не ги излагат“, обясни Кузманов.

Рискуват

Макар и отговорна, дейността на полицаите по охрана на такива важни за прокуратурата свидетели не се заплаща допълнително. А от друга страна, служителите на реда не рядко стават и обект на подигравки. В други случаи самите те рискуват собствената си сигурност. Според Кузманов в МВР няма достатъчно ресурс за покриване на такава охрана. Обикновено на полицията се прехвърлят свидетели по дела, които са по преценка на прокурора. За по-тежките случаи се задейства Бюрото за защита, което е към Министерството на правосъдието. Данните от последните 6 месеца сочат, че МВР охранява 18 защитени лица, за които са ангажирани над 160 полицаи. Бройката, макар и класифицирана, бе официално огласена от бившия служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред депутатите от ресорната комисия в парламента през юни. Извън прокуратурата се оказа, че повече от 90 други държавни институции, сред които различни министерства, агенции и дирекции, могат да възлагат дейности на МВР, а при този недостиг на служители в системата това допринася за общата лоша картина и слабите резултати в работата на ведомството като цяло. Сред анализ, извършен съвместно с прокуратурата, е решено броят на охраняваните лица да бъде намален, обяви неотдавна новият вътрешен министър Калин Стоянов. По-голямата тежест би следвало да се пада на Бюрото за защита, което е към Министерството на правосъдието.

Секретно

Системата за защита на свидетелите действа у нас от 2005 г. и единственото, което се знае за нея, е, че оттогава от закрилата на държавата са се възползвали около 120 души. Като цяло се пази в пълна тайнственост, а документите, свързани с тази дейност, са с гриф „Строго секретно". По неофициална информация на „Телеграф“ в България действа и т.нар. „Програма за защита на свидетели“, която е вече изцяло в Министерството на правосъдието. Това, което е известно, че тя дава възможност за пълна смяна на самоличността на защитеното лице и мястото за живеене, включително и изпращане в чужбина, но тя е и най-скъпата. Причината е, че не само свидетелят, но и семейството му са изцяло на издръжка на държавата, след което им се осигурява и работа, ако запазването на новата самоличност и местонахождение е тайно. По неофициална информация у нас основно в 5 града се разквартируват такъв тип свидетели, които са дали показания обикновено по т.нар. знакови дело. Примерно ако човекът е от София, го местят с нова самоличност в Хасково, а ако е от Бургас, отива да живее във Видин. Квартири за такива хора има още в Добрич, Велико Търново и Благоевград. Но данните за тях са оскъдни, а и често местонахожденията им се сменят поради мерките за сигурност. Причината е в основния страх на правоохранителните органи да не се разкрие тайната.

Божков е пазен само физически

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков не е защитен свидетел, но е с физическа защита, назначена по реда на НПК. Тя е по делото, образувано за негови показания срещу лица, на които твърди, че е давал подкупи, за да развива хaзaртния си бизнес. Това обясниха за „Телеграф“ от прокуратурата. Божков не е поставен под охрана заради въпросното дело. В момента бизнесменът е на свобода с поставена електронна гривна. МВР има задача, ако се отклони от адреса и бъде засечен по GPS, да се намеси. Около дома му често може да стои патрул на полицията, но униформените съблюдават за евентуални хулигански или вандалски прояви, които биха възникнали на адреса, посочен от обвиняемия бизнесмен.