0

П рез януари сме свикнали по дворовете да виждаме цъфнали кокичета. Температурните аномалии обаче предизвикаха рядко срещано явление. В местността Узунджата край Приморско в двора на къща цъфнаха ягодите – нещо, което е обичайно за месец май. 

Ягодите цъфнаха заради температурните аномалии.

 Ягодите цъфнаха заради температурните аномалии.
Флагман

Точно в местността Узунджата се показаха и първите за Бургаска област кокичета. 

Студът от последните дни в Бургас и региона няма да се задържи дълго. Идва още по-болно време. В понеделник и вторник максималните температури ще са около 4 градуса, а минималните – между 0 и -2. От сряда обаче започва затопляне и времето ще е по-скоро пролетно, отколкото типично за месеците януари-февруари. Към края на седмицата температурите ще са около 16-17 градуса.

Причината е по-топла въздушна маса, идваща към Балканите от Югозападна Европа. Времето ще се задържи с разкъсана висока облачност, която в много райони ще намалее до слънчево време. 

Разваляне на времето очакваме след 6 февруари. Синоптиците от Meteo Balkans алармират, че към България се задава опасен фьон. На 7-8 февруари нашата страна ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, особено северно по планинските склонове.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен.

Ако прогнозата за опасното време се сбъдне са възможни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-120км в час. 

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Известен е още от римско време, като се предполага, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, обясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР. Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

*Източник: Флагман