0

Н а 19 юни се навършиха 8 години от водния ад, при който небето се отвори над варненския квартал „Аспарухово“ и изля огромно количество вода. Стихията помете къщи, коли и хора, а 13 души станаха жертва на водния ад. Пороят повлече домашни животни, автомобилите от улицата и хора, някои от които се спасиха като по чудо и живеят своя втори живот. Други загинаха под стотиците тонове вода и кал и в продължение на дни след това ги търсиха под отломките на унищожените жилища и по пътя на водата. 

Какво и как се случи в нощта срещу 20 юни? 

На 19 юни варненци станаха свидетели на незапомнено по своите мащаби бедствие. Проливният дъжд над Варна блокира почти всички пътища в града и ги превърна в плавателни реки, по които трудно се придвижваха автомобили и автобуси на градския транспорт. Трагедията обаче се случи в „Аспарухово“ след 20 часа, когато огромна приливна вълна по деретата от северната и южната страна на квартала премина през него и помете всичко по пътя си. 

Ужасът

Ужасяващи картини от носените по водата автомобили и бедстващи хора бързо се завъртяха по социалните мрежи. Наводнените трафопостове гръмнаха, комуникациите бяха разрушени, прекъсната бе и връзката със спешния телефон 112. В квартала настана паника. Появиха се и първите сигнали за изчезнали хора, чиито роднини усилено ги търсеха по мобилните им телефони. Това допълнително натовари мобилните мрежи и те също блокираха. Спусналият се над квартала мрак, продължаващият дъжд и бушуващата водна стихия поставиха спасителните екипи в екстремна ситуация с непредвидим развой, като се оказа, че няма как да се осъществява спасителна акция в тъмното. Започна търсене на осветителна техника, а през това време екипите се опитваха да помагат с каквото могат на фаровете на спасителните автомобили на пристигналите на място линейки и противопожарни коли. Варна остана будна цялата нощ на 19 срещу 20 юни в очакване на информация за случващото се, а в пострадалия квартал вреше и кипеше. На сутринта дъждът спря и картината на пораженията от потопа бе в състояние да съперничи с филмови продукции за апокалипсиса. 


Кал и боклуци задръстваха улиците на квартала, десетки намачкани и обезобразени коли бяха захвърлени навсякъде от стихията, а между тях започнаха да откриват трупове на животни и хора.  

Доброволци

Над 1000 доброволци от цялата страна се стекоха да помагат на бедстващите в „Аспарухово“. Наред с фирмите и организациите, които имаха екипи и техника на терен, те се трудеха денонощно за отводняването на обществените сгради, училища и детски градини, чистеха калта от затлачените улици и от залетите домове на хората. „Раздали бяхме ботуши, лопати и кофи“, припомня си по-късно председателят на БЧК - Варна Илко Раев, който бе сред първите, притекли се на помощ с хората си от Червения кръст. 
Доброволците бяха включени в почистването на най-рисковите зони по най-пострадалите улици „Горна Студена“, “Белгород”, „Гривица“, „Кирил и Методий“ и „Моряшка“. Сред тях имаше 80 представители на ВМС, 50 от международна скаутска организация, студенти от висшите училища в града и от страната, много бяха и неорганизираните доброволци, дошли да помагат. Стотици граждани на Варна също се включиха в почистването на квартала, а 24 сираци, възпитаници на Социалния учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова”, които участваха от първия до последния ден във възстановителните дейности в квартала, бяха избрани от ЕП за Европейски граждани на годината. 
От DMS кампанията БЧК раздаде по 850 лв. 

Дарения

Освен пари, събрани с дарителски SMS-и в кампанията на БЧК, пострадалите получиха също хранителни пакети, завивки и дезинфектанти. Беше изградено и селище на територията на бившото военно поделение „Сокол“ за временно настаняване на 100 до 150 души от „Аспарухово“. Там бяха доставени и монтирани 11 големи и 18 малки фургона, оборудвани с всичко необходимо за нормално всекидневие - ток, водоснабдяване, а по късно бе изградено мокро помещение с дарени перални машини, както и компютърна зала с интернет. Фургоните бяха с две спални, кухненски бокс, баня и тоалетна и в тях можеха да живеят и се настаняваха семейства от по 5 до 8 души.  
Асфалтираха 40 разбити от пороя улици

„Какво предизвика потопът“, питаха се хората от квартала, като се търсеха причините за водната стена от близо 4 метра височина по дерето на ул. "Моряшка" и „Темелково дере“. За един час при констатирани валежи от 35 литра на кв. м през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала“, обясни тогава ситуацията Олег Колев, гл. експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в община Варна. В началото на квартала дерето е доста голямо, но постепенно влиза в канал, който става все по-тесен и по-тесен. Изведнъж той се забива в незаконно изградена къща, минава под пътя и преминава съвсем близо покрай други къщи в много по-тясно каналче, което приключва на ул. „Гривица”. При силния дъжд на 19 юни са се излели милиони литри вода, която потича по стръмната улица „Горна Студена”, слиза надолу към квартала и се излива между блоковете и паркингите. 

Причина

Една от причините за наводнението в „Аспарухово“ е преовлажнената почва от предишните дни, констатираха още специалистите. Те бяха категорични, че за невижданата сила на водата са помогнали и боклуците в дерето, които са образували нещо като поредица от бентове в най горната му част, където водата се е събирала и в един момент като образува маса от десетки хиляди кубика, импровизираната им стена не издържа и поема надолу, като помита всеки следващ по пътя си и постига ефекта на доминото с размери и мощ, които нищо не може да спре. Други предполагат, че вълната е предизвикана от активизирало се свлачище от падналите предишните дни валежи. По-късно излезе и заключението на работната група от общинския съвет във Варна. Според нея „проливният дъжд, сечта и незаконното строителство са причината за трагедията в „Аспарухово“ на 19 юни“. 

Завръщане към нормалното

Днес кварталът отново се опитва да живее нормално. В обновеното читалище беше открита експозиция „От другата страна на моста“ на 13 млади автори. На „Карантината“ пък се провежда филмов фестивал. В чест на хилядите безкористни помощници в трудния за Варна и квартала момент бе открит и Паметник на доброволеца. Символът бе изграден в знак на благодарност и похвала за безкористната помощ, която оказаха хилядите доброволци. Постаментът се намира в градинката до читалищетo и е по идеята на кмета на града Иван Портних. Проектът е на художника Венцеслав Антонов, а текстът - на поетесата Елка Няголова. 

ВиК инфраструктурата в района също бе обновена. По делото бяха събрани над 70 тома материали. Разпитани бяха 95 свидетели и назначени и изготвени хидротехническа, метеорологична, съдебно-техническа, комплексна организационно-техническа, архитектурно-строитeлна и ситуационна експертиза, която дава отговори на най-важните въпроси, довели до бедствието с 13 човешки жертви и значителни материални щети. Според прокуратурата причините за наводнението са комплексни - от незаконните сеч и строителство в квартала до липсата на адекватна оценка на риска, която трябвало да направят институциите. Синоптичната обстановка в деня на бедствието е била идентична с тази от 1951 г., когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието 63 години преди това на 19 юни 2014 г. е в центъра на изваляване. На 19 юни 2014 г. то е било във водосборите на Темелковото и източното дере, южно от квартал „Аспарухово“. Темелковото дере било преградено най-малко на 3 места. 

Панихида

С панихида за жертвите и с благодарствен молебен, отслужени в местния храм „Свети Цар Борис I“, Варна отбелязва всяка година трагедията от голямото наводнение в квартала през 2014 г.  8 години по-късно „Аспарухово“ отново каза своето огромно благодаря пред 4-метровия символ на доброволеца в градинката до читалище „Просвета 1927“, издигнат от признателните аспаруховци, граждани и участници в събитията. Хората донесоха цветя, с които символично да благодарят на повече от 1400 доброволци от цялата страна, стекли се на помощ на пострадалите. Участници в събитията споделиха своите спомени от деня на потопа, а един от тях беше написал стихотворение за бедствието.