0

Л овът на фазани се превърна във все по-често срещана алтернатива за авджиите, след като африканската чума по свинете стопи популацията на дива свиня. Мнозина, виждайки че цял сезон едрият дивеч вече почти не попада на мушката, вместо да стоят с празни ръце, се насочиха към птичарския лов. Според доста авджии той дори е по-наситен с емоции, но и с физическо натоварване. Такъв е случаят с Ловно-рибарско дружество-Силистра, в което членуват 32 дружинки с общо 1170 ловци. „Ловът на фазани в момента спасява ситуацията с африканската чума по дивите свине. Отстрелът на дивата свиня във връзка с това заболяване е много малък“, сподели пред „Телеграф“ Орлин Николов, шеф на ЛРД-Силистра.

Ключът към успеха на този вид лов е добре обученото куче птичар. „Не е лесен ловът на фазана. Изисква се добра физическа подготовка, по трудни места се върви, трудно се уцелва, трябва да си имаш верен помощник - добре обучено куче. И трябва да си въоръжен с много търпение и ловна дисциплина, за да се случат нещата“, казва Николов. Кучетата птичари са два вида - континентални и островни. Породи като курцхар, дратхар, пойнтер са най-добрите птичари, обучени точно за този вид лов. Защото фазанът се крие много добре. Край Дунав най-доброто му укритие са тръстиките. Иначе по принцип местообитанията на този вид птица са влажни места и там, където има зърнени култури - пшеница, царевица, слънчоглед. „Но без специално обучено куче фазанът просто трудно се намира, трудно можеш да го вдигнеш, за да бъде отстрелян. А което е най-важното, като е отстрелян, да бъде намерен“, обяснява Орлин Николов.

В Силистренско лова на фазани е много разпространен.

 В Силистренско лова на фазани е много разпространен.
slrb.bg

Не е задължително обаче всеки ловец да води със себе си куче по време на ловния излет. Ако двама-трима ловци имат такъв помощник, те се разпределят. Две кучета на четири-пет ловци е идеално. Краят на фазанския лов вече се вижда. Този вид дивеч е разрешен за отстрел до 30 януари. А новият сезон се открива през октомври. За фазански лов се използва гладкоцевно оръжие - 12-и, 16-и, 20-и калибър. Мунициите зависят от сезона. През октомври, когато е все още топло, се започва със сачми номер пет. През месеците декември и януари пък се преминава към сачми номер три. Смята се, че това е най-удачният избор.

Характерно за този вид лов е, че фазанът винаги изненадва ловеца, защото се вдига внезапно, издавайки специфичен предупредителен звук. Повечето от младите ловци леко се стъписват. Затова е много важно да си въоръжен с хладнокръвие и да спазваш стриктна ловна дисциплина. Само така нещата ще се случат. Добрата физическа подготовка също не е за пренебрегване, защото се върви по труднодостъпни места. И макар при едрия дивеч адреналинът да е по-висок, защото се срещаш с голяма цел, емоцията при фазанския лов също е голяма. Още повече, че винаги има слука. Защото особено след като настъпи чумата, можеш с дни да кръстосваш полята в търсене на диви свине, но накрая да останеш с празни ръце. Докато при фазаните не е така.

Успехът обаче не идва сам. Ловците трябва да се грижат за популацията чрез ежегодното разселване на дивеч. Ловците от ЛРД-Силистра например миналата година са разселили 3300 фазана, закупени от развъдници. А са отстреляли до този момент 2200 птици. „Разселваме  доста много бройки, може би сме на второ място в държавата след пловдивското сдружение по разселване на фазани, тоест не само убиваме, но и обогатяваме природата“, подчертава Николов. Етиката в лова също е ключов момент, за да се запази и поддържа популацията.  Дружинките от ЛРД-Силистра например се стремят да отстрелват само мъжки птици. „В 90% от лова стреляме по мъжки индивиди. С цел да се запазят женските и популацията на този вид дивеч да бъде по-голяма и да имаме успех следващия сезон“, казва още председателят на дружеството. Етиката трябва да се спазва и при самия отстрел. Един ловец истински показва уменията си, когато запази самообладание, прояви търпение и даде малко аванс на птицата, за да е равностоен двубоят и да има шанс животинката да се спаси.

slrb.bg

Имаме нов национален рекорд от трофей на сръндак

България има нов национален рекорд от трофей на сръндак, съобщи на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България. Оценката от 214,9 точки е дадена по време на Световното ловно изложение „В едно с природата”, което се проведе през миналата година в Будапеща. Оценителна комисия от Международния съвет по лова и опазване дивеча (CIC) оцени трофея от сръндак, добит в началото на 2021 г. в ДЛС-Тервел. Предварителната оценка в България беше 232,12 точки, докато колегите им от CIC му дадоха с около 17 по-малко основно заради намаляване на теглото на трофея вследствие на изсъхване през месеците след отстрела. Припомняме, че животното бе отстреляно от Ярослав Дончев, който е ловец от над 10 години. Въпреки намалената оценка този трофей е със значително повече точки от предишния национален рекорд, който е с оценка от 191 точки по CIC.