0

Ж ивотозастрахователни компании разработиха специални застраховки, които да покриват риска COVID, научи „Телеграф“ от експерти в бранша.

Така плащате 100 лева, срещу които получавате 1000 лева обезщетение, в случай че се разболеете от коронавируса. Болестта се доказва с положителен PCR. Освен това застраховката дава възможност да се покриват и дневни разходи за болничен престой.

На пазара има и здравни застраховки, които покриват разходи за преглед при специалист и изследвания, в случай че развиете симптоматика, характерна за коронавирусна инфекция. Ако се наложи болнично лечение, застраховката покрива и разходите за прегледи и тестване за COVID във връзка с предстоящата хоспитализация.

Същевременно има сигнали от наследници на починали от коронавирус лица, които твърдят, че застрахователят им е отказал плащане на обезщетение въпреки сключена рискова застраховка „Живот“. Само две компании на пазара не покриват риска COVID, твърдят от Асоциацията на българските застрахователи. Затова, когато подписваме тази полица, трябва внимателно да се информираме кои рискове са покрити и кои не, съветват още специалисти от бранша. Ако COVID рискът е изключен, това би трябвало да е записано в самия договор, както и в единния информационен документ, който компаниите използват и който се наложи като практика през последните две години.

Изключването на този риск от покритието на застраховката „Живот“ обикновено е свързано с политиката на презастрахователната компания, която поема портфейла на българския застраховател, обясниха още специалистите.

Особено внимателни трябва да бъдем, когато сключваме полица във връзка с получаването на кредит, тъй като банката ни дава готова полица и трябва предварително да се информираме кое се покрива и кое не. В тези случаи, когато застраховката е към кредитен продукт на банка и рискът COVID е покрит, при настъпване на смърт от коронавирусна инфекция обезщетението най-често е равно на остатъчния дълг по заема. Това е по-специфичен хибриден продукт, за да се получат по-добри условия за клиента. При трайна загуба на работоспособност вследствие на COVID най-често или се плаща фиксиран процент на обезщетение, или такъв, какъвто е процентът на неработоспособност според решението на ТЕЛК или НЕЛК. При застраховка, свързана с кредитен продукт, се изплаща пълният размер на остатъчния дълг по заема, ако експертната лекарска комисия отсъди загуба на неработоспособност за над 2 г.

Когато застраховката „Живот“ не е свързана с получаването на кредит, наследниците на починалия от COVID получават обезщетението. Ако застрахователната сума е например 50 000 лева, тоест толкова ще получат наследниците, премията, която застрахованият дължи, е средно 200-300 лева на година.

Важно е обаче да се знае, че застрахователите обикновено не покриват риска заболяване, включително коронавирусна инфекция, за хора над 65 г.