0

И зползването на въглища, за генерирането на топлина и електричество може да спре, но това не означава, че няма да намерят други важни приложения. Ново изследване показва, че въглища може да намерят приложение в устойчиви технологии, като обезсоляването на морска вода. Проект на Университета за Наука и Технологии на крал Абдула (KAUST), в Саудитска Арабия, ръководен от ст.н.с. Проф. Андреа Фраталоки (Andrea Fratalocchi), изследва използването на материал, наречен карбонизиран компресиран прах (CCP). Материалът (CCP) се създава се чрез смилането на въглища или въглен на прах, който след това се компресиране отново в твърдо вещество, което е по-поресто от въглищата и може да бъде оформено в желаната форма.

Екипът на KAUST създава блокче с размери 20 x 20 см, комбинирайки CCP и естествени памучни влакна, което след това бива поставено в съд с морска вода с размери 34 x 34 см, като долната страна на блокчето докосва повърхността на водата. Когато слънчевата светлина нагрее черната повърхност на блокчето, разположените отстрани, абсорбиращи памучни влакна се напояват с вода. Когато тази вода достигне, нагрятата от слънцето, повърхност на блокчето, тя се превръща в пара, която се издигна и кондензира в прозрачен капак с формата на пирамида. След това, този конденз се стича по наклонените стени на капака и се събира като прясна, питейна вода. Солта от морската вода остава в CCP блокчето, като само изплакване с повече морска вода е достатъчно, за да се премахне по-голямата част от нея, така че материалът може да се използва многократно.

Според учените, способността за обезсоляване на CCP, за единица, е два до три пъти по-висока от всяка друга слънчева система за обезсоляване, за около една трета от цената. KAUST вече си партнира с холандския стартъп PERA, за комерсиализиране на технологията. Материалът може да намери първото си приложение в завод, в Бразилия, където ще бъде използван за обезсоляване на морска вода за производството на питейна вода и вода за готвене.

Източници: KAUST, Advanced Sustainable Systems