0

И лкай Кайку Аталай е в ролята на неостаряващата Севги Каяджан в сериала „Прости ми“ (Нова TV). Тя е любяща майка на много деца, която в повечето сезони живее в къща с нафтова печка в хола, която никога не пали. Когато не прави кръвни тестове, за да издири поредното си дете, Севги се върти в кухнята, а блюдото, което най-често приготвя, са прословутите турски лозови сармички. Севги глези с тях и съпруга си Шахин, който дълго време беше двуженец, после умря и възкръсна. Но сармичките на Севги, която той нарича „Злато мое!“, неизменно присъстват във всички сезони на сериала (в Турция са 1477 епизода, снимани за 7 години).

Ето няколко варианта за приготвяне на прословутите турски сармички, трайно настанили се и в българската национална кухня. Традиционното им оформяне е като мънички правоъгълници, като някои ползват специални машинки за навиване, но истинските домакини разчитат на пръстите си. 

За 6-8 порции сармички ви трябват 500 г кайма, 100 г ориз, 3 глави ситно нарязан лук и подправки – сол, 1 супена лъжица олио, черен пипер, джоджен, магданоз, девесил. Разбира се, трябват ви и лозови листа – пресни или консервирани.

В първия вариант, който ви предлагаме, оризът се накисва предварително за около половин час в студена вода, след което се прецежда. Малко играчка има и с лука, който, поръсен със сол, се мачка, докато стане прозрачен, залива се със студена вода и се прецежда. Отново се мачка със сол и пак се залива със студена вода. После лукът и всички съставки за плънката се омесват.
Ако не ползвате консервирани лозови листа, а ги късате сега, се избират по-дребни крехки листа с малки жилки. Отрязват се дръжките и се слагат в 2 л вряща вода с лимонов сок за 1-2 мин. Охлаждат се.

Най-плътните и големи листа се разстилат на дъното на тенджера. С останалите се завиват миниатюрни хапки (сармички). Подреждат се над листата. Заливат се със 750 мл вода, добавя се маслото, сол и лимонов сок на вкус, и се слагат да къкрят на огъня 35-40 мин. Внимавайте температурата да не е много висока и водата да не изври, защото ако залепнат за дъното, сармичките нямат изстъргване, а гозбата ще придобие неприятен загорял вкус

В друг вариант, който също предлагаме да изпробвате, пропорциите са следните: 2 чаени чаши ориз, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. зехтин (може да увеличите олиото или да сложите малко мас), 2 бучки захар; сол; черен пипер; магданоз; джоджен; 1 ч.ч. вода. По желание може да добавите и малко лют червен пипер или чили. 

Оризът и ситно нарязаният лук се запържват в сместа от мазнините и захарта (стремите се оризът да не омекне напълно, иначе ще се разври). Към тях се добавят подправките и 1 ч.ч. вода. Когато водата поеме, сместа се разбърква добре и се оставя встрани да изстине. Навивате сармичките и ги подреждате в подходяща тенджера (най-добре да е с дъно, което не загаря). Заливате с 2 ч.ч. вода и оставяте да врят петнайсетина минути. По желание може да добавите към плънката шамфъстък и стафиди от вида куш юзюмю (птичи стафиди).
А ако предпочитате турските сармички да са вегетариански, може да експериментирате с равно количество ориз и булгур. Подходящи подправки са риган, суха мента и червен пипер, може и подлютен. Малка разлика при вегетарианските има в заливката, към която освен вода може да се добави доматена паста и олио.