0

М иряни от Луковит са се заели с нелеката задача да възстановят скалния манастир „Свети Никола“ (Глигора) край града. Затова търсят сърцати ентусиасти, които да им помогнат в пренасянето на материали тази събота.

Всъщност това е вторият етап от съживяването на обителта. Зад основния ремонт там стоят семейство Йорданови от Луковит. Те са изградили 149 стъпала до манастира и то с лични средства, а сега там трябва да бъдат качени на първо време 3 кубика пясък, 50-60 торби цимент, за да се укрепи подът и стените, а покривът ще се прави на по-късен етап.

„Ако се съберем 70 човека, които ще го направят най-вече заради себе си, ще се справим. Едно време се смятало за благословия християните да участват с дарения и да помагат при граденето на храмове. Искаме българите да знаят историята си“, казва „Мис България 1997“ Симона Величкова, която е сред инициаторите на акцията. Тя живее от години в село Ъглен, където приема гости в селска къща с много интересни атракции, а проекта си е нарекла “Оставаме”.

 

 

Важно е в събота да се качи и мозаечната икона

 

 

на Свети Никола. Тя е впечатляваща, никак не е лека, защото е направена от камък.

Сборният пункт за желаещите да участват е при Национален пещерен дом „Петър Трантеев“ край с. Карлуково, в 22,30, като могат и да потърсят Симона за повече информация във Фейсбук профила й.

 

 

Св.Никола“ е част от Света гора

 

и е сред малко известните 11 скални манастира, намиращи се по дефилето на р. Искър, около Карлуково и Луковит.

 

Навремето до Глигора е трябвало да се мине брод на реката – нагазвали са и са минавали другия бряг. Днес тя е по-дълбока и няма как да се мине оттам. Затова мечтата на хората в района е да развият успешен туризъм и да осигурят препитание на местните, да издействат от институциите там да има лодка, която да превозва желаещите да стигнат до него. Вече са засадени и лилии наблизо, за да придадат още красота на приключението.

Скалният манастир е с интересна архитектура, която наподобява тази на черквите, строени в миналото в селищата, като за място е използвана естествена скална пещера или ниша. На тези тайнствени скали са съхранени много ценни графити – рисунки и надписи, както и стенописи с голяма художествена стойност.