0

Н якои са известни, а други не чак толкова. Филмите и сериалите за наркокартели и техните безскрупулни босове са популяризирали по един или друг начин историите на много от тях.

От екрана те ни изглеждат далечни, а в немалко случаи личностите им могат да бъдат представени дори по някакъв странно романтичен начин, който да предизвика симпатия и съчувствие.

В жестоката реалност обаче те няма как да бъдат такива. Те са безскрупулни мъже и дори жени, без задръжки към морал и уважение към човешкия живот и достойнство.

Убиват индиректно, не само чрез техните токсични продукти, но и като използват армии от наемни убийци, а понякога дори и лично, за да стигнат до своите съперници и противници.

МЪЖЕ БЕЗ ЗАДРЪЖКИ: Най-могъщите мафиотски босове

Ето няколко от най-влиятелните лидери на наркокартели от Латинска Америка, чиято жестокост промени представите за организирана престъпност.

Пабло Ескобар

Едва ли има някой, който да не чувал за Пабло Ескобар.

Много вероятно той е най-известният, най-богатият, влиятелен и жесток латино наркобос досега.

Става архитект на една от най-мащабните и ефективни нарко империи, съществували някога и през 80-те години отговаря за 80% от вноса на кокаин в САЩ, което в пиковия период достига до цели 15 тона годишно.

Това практически го превръща в истински милиардер и сред най-богатите хора на планетата за времето си.

Най-силните мафии в Европа

Основата на мрежата му е в колумбийския град Меделин, където Ексобар практически действа като единствен реален господар.

С течение на времето той придобива огромно политическо влияние в цялата страна като подкупва полицаи, журналисти, членове на правителство и водещи политици, а всеки, който застава на пътя му се превръща в цел за верните му отряди от наемни убийци.

Стига дотам, че да заложи бомба в пътнически самолет, само и само да стигне до кандидат за президент на Колумбия, който се е зарекъл да го преследва.

В този атентат загиват 110 невинни граждани. Като цяло войната, която повежда срещу правителството постепенно се превръща в кампания на истински терор и води до поне 4000 загинали.

На местно ниво придобива полубожествен образ в родния си Меделин, тъй като в много случаи неговия картел измества държавата в предоставянето на социални услуги, а престъпната му дейност осигурява работа и препитание за много бедни хора останали без много други перспективи за развитие.

До смъртта му през 1993 г. обаче репутацията на Ескобар е надупчена, както и тялото му.

Убит е от полицията на 44-годишна възраст.

Хоакин Гусман

Известен като "Ел Чапо" (в превод "Дребосъка) заради ниския си ръст, всъщност Гусман се издига като истински титан в жестокия, безмилостен и безскрупулен престъпен свят.

Той става лидер на мексиканския картел "Синалоа", отговорен за трафика на тонове наркотици в посока САЩ. Тук става въпрос за наистина всичко - от марихуана до метамфетамини, МДМА, хероин и кокаин.

Въпреки че прекарва 18 години в затвора между 1993 и 2001 г., "Ел Чапо" по никакъв начин не губи влияние - даже напротив.

Чрез корупция и насилие той действа абсолютно свободно и от своята килия. Само бягството му от затвора коства подкупи за поне 2 милиона долара, раздадени на почти 80 души.

Ел Чапо нарежда убийството и на лидера на конкурентния картел "Хуарес", с което разбива съществуващия пакт между различните организации в Мексико и стартира безпрецедентна война, която до днес е коствала живота на над 60 000 души.

През 2015 г. e арестуван отново, но няколко месеца по-късно се измъква от строго охраняван затвор, като използва тунел прокопан под душа в килията му.

Това води до реакция от тогавашния кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, който в социалните мрежи пише: "Най-големият наркобарон на Мексико избяга от затвора. Невероятна корупция в Мексико и САЩ плаща за всичко".

Отговорът на "Ел Чапо" е недвусмислена заплаха към Тръмп.

Все пак в началото на 2016 г. Мексиканските власти отново хващат Гусман, който е екстрадиран в САЩ и осъден на доживотен затвор.

Гризелда Бланко

Не всички босове на наркокартели са мъже, а Гризелда Бланко показва, че една жена може да бъде не по-малко жестока и безмилостна.

Смята се, че е поръчала убийствата на повече от 200 души докато е част от картела "Меделин" на Ескобар и впоследствие, когато става негов враг.

В началото на 70-те се премества от Колумбия в Ню Йорк, където поставя първите основи за каналите на наркотрафик от Латинска Америка към САЩ.

Там е арестувана и осъдена, но успява да се измъкне и да избяга обратно в родината си, само за да се върне пак в САЩ, но този път в Маями.

Там бързо налага контрол над местното наркоразпространение чрез кървава кампания срещу своите конкуренти, като любимият ѝ подход е да изпраща убийци на мотори.

Неслучайно един от нейните прякори е "Черната вдовица", а тя става известна с това, че лично убива един от съпрузите си заради спор покрай сделка с наркотици.

През 1985 г. е арестувана и прекарва близо 20 години в американски затвор преди да бъде депортирана обратно в Колумбия.

Там обаче продължава своята дейност, която в крайна сметка води и до смъртта ѝ.

През 2012 г. е разстреляна от преминаващ моторист, докато излиза от магазин за месо.

Осиел Карденас Гуилен

В престъпния свят рядко може да се срещне някой без колоритен прякор.

В случая с Гуилен обаче става въпрос за нещо наистина кофти - той става известен сред всички като "La Mata Amigos" или "Убиецът на приятели".

Спечелва си го след като убива най-добрия си приятел Салвадор Гомез, за да поеме контрол над най-старата престъпна организация в Мексико - "Картелът от залива".

За да затвърди властта си той привлича като бодигардове група бивши командоси и военни, които прерастват в малка частна армия, действаща по неговата воля.

Тази малка организация впоследствие се разраства и се превръща сама по себе си в картела "Лос Зетас", чиито членове смятат, че е доста по-лесно да обезглавят полицай, отколкото да го подкупят.

С подобна сила зад гърба си Гуилен става най-влиятелният бос в Мексико в началото на това хилядолетие.

Все пак през 2003 г. властите успяват да го заловят жив и след това да го екстрадират в САЩ.

Там е осъден на 25 години затвор, като се очаква да бъде освободен през 2024 г.

Амадо Карийо Фуентес

За разлика от повечето други големи наркобосове, които поддържат лъскав и изключително луксозен начин на живот, Фуентес всъщност поддържа доста умерен и сравнително спокоен имидж.

Това му помага установи добри контакти с повечето картели от Колумбия до Мексико и му помага да стане основната връзка към САЩ.

Прякорът му е "Господарят на небето", защото използва цяла флотилия самолети, за да пренася наркотици на север.

Все пак към средата на 90-те натискът от властите става твърде голям и Фуентес се принуждава да предприеме драстични мерки за промяна на външния си вид, така че да се измъкне.

През 1997 г. влиза в пластична клиника и претърпява операция на лицето и липосукция.

Само няколко часа по-късно обаче умира от сърдечна недостатъчност.

След смъртта на Фуентес полицията открива телата на двамата лекари циментирани във варели и изоставени на един от главните булеварди в Мексико Сити.