0

Р еките са бъкани с антидепресанти, обезболяващи, антихистамини и антибиотици. Повече от една четвърт от световните водоеми, от които са взети проби, са замърсени с лекарства в токсична степен, показва мащабно международно проучване, проведено в Университета на Йорк, Великобритания.

"Вече повече от две десетилетия знаем, че фармацевтичните продукти попадат във водната среда, където могат да повлияят на биологията на живите организми", алармира д-р Джон Уилкинсън пред "Гардиън", един от ръководителите на изследването. 

Най-замърсената от медицинска гледна точка в Европа и в света е река Мансанарес в Мадрид. Тя e в първите 10% от най-замърсени места. Глазгоу попада в първите 20% в световен мащаб.

Висока степен на токсична фармацевтична вода има в Лахор в Пакистан, Ла Пас в Боливия, Адис Абеба в Етиопия и Далас, САЩ.

Според анализа най-силно засегнати са страните с нисък и среден доход, като Индия и Нигерия.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че хората в тези държави могат да си позволят да купуват лекарства, но не разполагат със скъпи канализационни системи, които да филтрират лекарствата. 

В един от пунктовете в Бангладеш - надолу по веригата от производителите на лекарства, нивата на антибиотика метронидазол са над 300 пъти по-високи от безопасното ниво.

България също е сред изследваните държави, но нейните показатели на замърсяване не са толкова високи. Това обаче не означава, че не сме застрашени. 

Експерти от СЗО и ООН предупреждават, че ако не бъдат взети мерки навреме, последствията могат да бъдат фатални за цялата планета. Общо 61 активно действащи вещества са открити в 258 реки на 104 страни.

Изследвани са над 1000 места по света. Антидепресантите циталопрам и венлафаксин са открити на всички континенти с изключение на Антарктида.

Антихистамините – цитиризин и фексофенадин, също са с висока концентрация в световните водоеми.

В тях са открити също антибиотикът триметроприм и обезболяващото лидокаин. Само две места в света не са били замърсени. Това са Исландия и венецуелско село, където коренното население не използва съвременна медицина.