0

С амо шефът на медицинския център фантом „Медлайф“ - д-р Ненко Василев, остава в ареста за постоянно. Това реши състав на Окръжен съд-Пловдив. Решението на магистратите е окончателно.

Според държавното обвинение въпросният медицински център не е упражнявал дейност, а чрез него са източени над 5 млн. лева от здравната каса чрез фалшиви документи за помощни средства за инвалиди.

Промяна

Магистратите обаче измениха мерките за неотклонение на останалите участници в схемата. Пламен Коларов и Златка Бързашка излизат под "домашен арест". Миналата седмица стана ясно, че именно Коларов е направил признания пред съдия. Той е човекът, който според прокуратурата е събирал данни на хора от социални домове, чрез които са източвани парите. Съдът постанови "парична гаранция" в размер на по 7000 лв. за останалите двама обвиняеми - проф. д-р Ростислав Костадинов и Веселина Николова. Според магистратите те са с чисто съдебно минало, трудово ангажирани. Д-р Костадинов се ползва с авторитет в обществото, а Николова има да се грижи за три деца.

Схема

До ареста на петимата се стигна след спецоперация преди десетина дни. От разследването съобщиха, че е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането й. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава бил създаден фиктивен медицински център "Медлайф" с четири експертни комисии, съставени от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична.

Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали домове за възрастни хора и домове за хора с увреждания.

Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисиони. С изготвяните протоколи  са прибирани парите за скъпи консумативи. Те изобщо не са стигали до хората с увреждания. В хода на разследването са разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 починали.