0

М ъж, изпикал се върху фасадата на храм-паметник „Св. Александър Невски“, и младеж, омазал Съдебната палата в София с червена боя, са единствените  осъдени за посегателство над обществени сгради и паметници на културата от 2020 г. насам. Това показа справка на вестник „Телеграф“.

Преди повече от седмица обект на вандализъм стана и Домът на Европа в София, който също бе залят с червена боя. Извършителите все още не са установени. От 2020 г. насам образуваните дела в Софийската районна прокуратура за подобен вид хулиганство са 9 броя. Оказва се обаче, че случаите, в които се стига до установяване на извършителите на набезите и до тяхното осъждане, са по-скоро екзотика.

Облекчаване

През миналата година бе спипан мъж, който облекчавал естествените си нужди върху храм- паметника. За наглостта си Галин А. е отнесъл 1 година условно с 3- годишен изпитателен срок. Дело е образувано и заради друг пикльо, който се облекчил върху една от стените на Съдебната палата в столицата. За зла участ обаче камерите не са успели да заснемат наглеца и производството се води срещу неизвестен извършител. По време на протестите през 2020 г. сградата на Съдебната палата в столицата бе омазана с червена боя. Тогава разследващите успяха да стигнат до извършителя благодарение на записи от камери, както и от постове и  видеа на други протестиращи. Оказа се, че извършителят е младеж на 23 г.

Той мятал по фасадата на сградата над централния вход предварително подготвени свивки с багрило. Камен Д. дори прекара няколко денонощия в ареста, но по-късно магистратите го пуснаха срещу 700 лева гаранция. Тогава се твърдеше, че в дома на младежа разследващи открили изцапаните с боя дрехи и обувки, които носил по време на протеста. Наскоро Софийският районен съд го е осъдил на 3 месеца условно. Младият мъж обаче е решил да обжалва. Още след ареста му медийни публикации твърдяха, че Камен е син на член на екипа на бившата кметица на „Младост“  Десислава Иванчева.

Бум

Бумът на посегателствата срещу обществени сгради, а и  такива, които са паметници на културата, е през 2020 г. по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов. Тогава група протестиращи направиха барикада на Орлов мост. За целта бяха къртени пейки, постаменти и кашпи от Борисовата градина, за което също е образувано дело, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Пак срещу протестиращи има производство и за мятане на домати и яйца по сградата на военното ведомство същото лято. От този период има и един оправдан. Той е бил изправен на съд за надписа по плочата на Паметника на съветската армия в столицата “Долу Бой/  Лукашен/ко“. От миналата година има заведено дело за непристойни действия пред руското посолство. Тогава имаше протести заради войната в Украйна.

Прецедент: Санкционираха ни в Страсбург заради коледна шапка на паметник

Владимир Симеонов

През 2021 г. лидерът на ДСБ в Благоевград  Калоян Ханджийски осъди България в Страсбург заради нарушено право на изразяване. Така на практика съдът признава правото на хората да използват паметниците, за да изразяват политическа позиция или протест. Преди 10 години Ханджийски сложи коледна шапка и червен чувал с надпис „Оставка” на паметника на Димитър Благоев в града. Преди него монументът бе оцветен в червено, а брадата на Благоев - в бяло. Ханджийски призна за деянието си пред Районния съд в Благоевград, но отрече да е участвал в преобразяването му като Дядо Коледа.

Магистратите го глобиха 100 лв. за дребно хулиганство. Ханджийски бе защитаван от генерал Атанас Атанасов, който сега е лиер на ДСБ. Благоевградчанинът бе убеден, че не е поругал паметника. Затова потърси правда в Съда по правата на човека в Страсбург. Според магистратите в ЕСПЧ актът не е хулиганска проява. „Стана ясно това, което казах и пред нашия съд в Благоевград. Аз с моето действие съм изразил своята свободна позиция на гражданин, своето фундаментално човешко право на протест”, коментира за „Телеграф” Ханджийски. Той получи 2000 евро за неимуществени вреди и 2762 евро разноски по делото.