0

Т уристи от бившия соцлагер ще спасяват сезона на Българското Черноморие след изчезването на руснаците и украинците и изплашилите се от близката война западняци, научи „Телеграф“.

Многобройните в миналото граждани на двете воюващи в момента страни няма да дойдат заради войната, а морските ни курорти ще разчитат главно на гости от Централна и Западна Европа, както и на посетители от балканските държави. 

С плах оптимизъм гледат на предстоящия сезон в курортите, като казват, че всичко зависи от това дали войната ще остане тлееща или ще бъде ожесточена.

Очаква се западните туристи със сигурност да са по-малко заради традиционните притеснения на западняците от почивки в близост до военни действия. Сега първите организирани немски туристи в хотелите на Златни пясъци се очаква да пристигнат около 20 май. На първи юни на летище Варна кацат и първите полски групи. Именно това са двата сегмента от туристи, които ще са най-многолюдни този сезон, коментират хотелиерите. На север разчитат много и на румънците, които харесват модерните български курорти Албена, Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена, като очакванията са те да са другата голяма група туристи по морето това лято. Специално внимание от Албена отделят на полския и румънския пазар, откъдето имат постоянен приток на туристи. 

„Никой не иска да прави прогнози. Откакто влезе пандемията, поведението на туристите се промени с новите разпоредби, които разрешават отмяна без наказателни такси на резервациите 2 седмици преди датата на почивката. Това изцяло промени нашите възможности да планираме туристическия сезон“, коментира Красимира Стоянова от „Албена“ АД. По нейни наблюдения в момента туризмът у нас е поставен в ситуация на резервации last minute. От курорта разчитат основно на румънски туристи, които традиционно почиват за Великден и в началото на лятото у нас. Българите пък представляват 30% от клиентите на курорта и тази тенденция се очаква да се запази. „Резервациите тази година бяха двойни спрямо предната година, но спряха след началото на войната. Започваме с няколко спортни инициативи, салса фестивал, балнеолечебни услуги, които стават все по-популярни за туристите от Западна Европа. Нашите басейни са изцяло с минерална вода и това е привлекателно в Албена“, коментира още Стоянова. На румънци разчитат в Балчик и Кранево, където заради близостта гостите масово пристигат с личните си автомобили. Според експертите те са изключително важни за родния туристически бизнес, защото заради тях сезонът започва по-рано, още с Великден. Данните показват, че тази година румънските туристи имат ръст на посещенията спрямо миналата година с около 10%, което е показател за подобен и по-висок ръст и през лятото на 2022 г. 

На Златни пясъци резервациите са в застой и според хотелиерите се очертава поредна тежка и неясна година за курорта. Те отново не могат да планират колко от своите бази да отворят, като не е известно какви резервации ще има. Ако преди пандемията резервациите от западните туристи идваха в края на януари и февруари и в началото на 2022 г. имаше вълна на засилване на интереса към Златни пясъци, то сега не е така. Дори големите партньори от Германия, Франция, Белгия и скандинавските страни не могат да планират. Не искаме да даваме погрешни сигнали, разчитаме, че летен сезон на Черно море ще има, казват още хората в бизнеса. 

Два пъти повече чужди туристи в сравнение с миналия сезон очакват хотелиерите по морето на юг от Балкана това лято. "Заредени сме с умерен оптимизъм, засега прогнозите сочат добър сезон, определено по-добър от миналия, но по-слаб от лято 2019 г. Разбира се, даваме си сметка, че ситуацията е динамична и нещата може да се объркат, съответно прогнозите да не се сбъднат. Всичко зависи от конфликта в Украйна и от развоя на събитията там", коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. Според него по Южното Черноморие се очакват повече туристи от Великобритания това лято, които ще са и най-многобройни. След тях процентно пазарният дял се заема от израелските летовници. За сметка на това има драстичен отлив на туристи от Германия и скандинавските страни. 

Туристи от Германия ще има, но броят им ще бъде значително по-малък в сравнение с 2019 г. Германците са много внимателни и предпазливи. Заради военния конфликт в Украйна те се насочват се към други дестинации, далеч от конфликтната точка. Като цяло очакваме много повече туристи в сравнение с последните две години. Гостите от Англия са на първо място по брой, също и Израел, Сериозни предварителни записвания имаше от скандинавци, но след началото на войната настъпи масово анулиране. 

Бумът на български туристи по родните морски курорти, който наблюдавахме през последните две години, няма да се повтори, защото всички ограничения за пътуване са свалени и нашенци масово ще се насочват отново към Гърция и Турция, коментират туроператори.

Турция прибира воюващите народи

Туристи от Русия и Украйна това лято няма да има, прогнозира Копчев. Според него руснаците ще се насочат основно към Египет и Турция. "Турция предлага много изгодни условия. Поема половината от транспортните им разходи, ол инклузивът е много изгоден, предлагат им специални промоционални пакети. Това е брилянтна стратегия. В момента вече са договорени по 250 полета на седмица от Русия към Турция. Руският пазар е загубен за нас", заяви Копчев. Според запознати дори и украинците, които ще летуват през сезона, ще се насочат към Турция. Очаква се тя да е притегателната дестинация и за туристите от Беларус.

Чужденци с каравани атакуват къмпингите ни

Чехия е един от целевите пазари за България, като броят на туристите за тази година задължително ще надхвърли посещенията през миналата година. Чешките туристи проявяват напоследък интерес към къмпингите в България. Новата мода при тях е покупката на каравани и затова търсят къмпинги. 

250 млн. евро загуби заради конфликта

Войната в Украйна ще нанесе загуби на туризма ни за 250 млн. евро, прогнозира преди началото на сезона Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му в последните години делът на руснаците и украинците заедно, сред чуждите туристи у нас, е бил не повече от 5 на сто. „В най-силните сезони обаче украинците са стигали до 470 000 на година, а руснаците до 550 000 туристи. По време на пандемията през 2020 г. руснаците паднаха на 50 000, а украинците - до около 200 000 души. Миналата година от Русия туристите у нас бяха към 175 000, а украинските граждани - 440 000“. Според Драганов много туристи ще избегнат България заради географската близост с конфликта, въпреки че България не е воюваща или застрашена страна.