0

Д есетгодишният шахматист Данаил Попзафиров, който в новогодишната нощ победи в няколко хода премиера Кирил Петков пред Народния театър, в продължение на една година е заемал третото място в ранглистата на планетата, както и второ и трето място в европейската ранглиста за своята възраст.

Въпреки крехката си възраст Данаил е играл партии с някои от най-известните български гросмайстори като международния гросмайстор Маргарита Войска и гросмайсторите Петър Тренчев и Евгений Ерменков. Като с последния дори е успял да стигне до равенство. Както на всички шахматисти, голямата мечта на Данаил е също един ден да стане гросмайстор и да се срещне пред шахматната дъска с руския ас в спорта, бившия световен шампион Анатолий Карпов.

Досега момчето има два сребърни медала от континенталния шампионат и десетки отличия от турнири у нас и в чужбина. След последния турнир Данаил получава покана от новия български министър-председател Кирил Петков да премерят сили на партия шах. 10-годишното момче приема и без изобщо да се церемони, матира премиера за по-малко от 10 минути. За самата среща Данаил споделя, че изобщо не се е притеснил от това, че срещу него е човек на такъв висок държавен пост. Подходил е към партията спокойно. „Аз бях почти сигурен, че ще го победя и така се и случи. Реших, че с една моя победа ще стана по-известен и ще имам повече самочувствие в предстоящите турнири. Той играеше горе-долу добре. Но аз мислех с пет хода напред, а той с два- три”, анализира партията като истински специалист десетгодишният шахматист.

Всъщност само дни преди победата над българския премиер Даниел Попзафиров беше обявен за шампион на шахматния турнир за деца до 12 години „Коледни звезди”. В кариерата си той има още и участие с най-известния български гросмайстор Веселин Топалов в благотворителната кауза, организирана от фондацията на гросмайстора и американското посолство у нас. Заради виртуозната си игра и бързите комбинации, които плете и разиграва на шахматната дъска, в бранша младият шампион е известен като Шахматния Моцарт.

Мести фигурите от 4-годишен

Партията с премиера Кирил Петков не е първата медийна изява на младия шахматист. Само година по-рано, през 2020 г., той стана известен, след като само на 9 години зае второ място в световната шахматна ранглиста. Иначе Данаил се занимава с шахмат от 4-годишна възраст и досега седем пъти е ставал републикански шампион на България. Само година след като започва да се занимава с шахмат, момчето става единственият състезател на тази възраст с извоюван шахматен коефициент ELO, като по този начин влиза в професионалния шахмат. А през 2017 г., едва шестгодишен, той дава първия си официален сеанс, посветен на две години от създаването на панагюрския шахматен клуб. Негов индивидуален треньор е гросмайстор Трайко Недев, а за развитието му голяма роля има и председателката на шахматен клуб „Елит” Венета Петкова.

Пише домашните в междучасията

Освен с шаха петокласникът заляга и над уроците, където любимите му предмети са математиката и българският език. Признава си, че повечето от домашните си ги пише в междучасията. Колкото и да е уморен от учебните предмети обаче, всеки ден Данаил отделя най-малко по 3-4 часа, за да тренира мозъка, да поддържа формата си и да се усъвършенства пред шахматната дъска. Споделя, че една от причините да харесва толкова много тази игра са неограничените възможности, които тя дава за развитие. „В шаха още от 4-тия ход има над милиони комбинации”, обяснява Данаил Попзахариев.

Пропуска турнири заради липса на пари

В обръщението си след партията шах с десетгодишния Данаил премиерът Петков каза, че една от целите и задачите на новото българско правителство през 2022 г. е да успее да запази такива таланти като младия шахматист. „Тези хора да не отиват навън, а да се развиват, да имат образование и да прославят България с победите си.” Свързаните с шахматните среди хора тайно се надяват думите на премиера Петков да не останат само изречени във въздуха, а държавата да започне наистина да прави нещо за развитието на този спорт. За участието си в турнирите извън България Данаил и останалите млади шахматисти не получават и стотинка от държавата. Принудени са да разчитат изцяло на спонсори и на лични средства. Заради липсата на финансиране самият Данаил досега няколко пъти е пропускал участи във вече заявени престижни международни турнири.