0

Г олям протест на пътните строители скова страната. Актът на недоволство започна в сряда сутринта, когато тежки машини се събраха на Околовръстния път на София, от където тръгна шествие. То се движеше с останалия автомобилен поток в посока Северна дъга и магистрала "Хемус", обикаля столицата посока Южната дъга и се върна в началната си точка. В центъра на София протестът е съгласуван до 17 ч., съобщи БНР,

Протестни акции имаше и на още 18 точки в страната – кръстовището Крепост край Хасково, пътят край Видин, Монтана при кръговото кръстовище за началото на прохода Петрохан, Плевен и Русе, при Перник/светофара при село Драгичево/ и Благоевград - при пътния възел Благоевград юг, а и пътят между Чепеларе и Пампорово при разклона Проглед, както и при Самоков.

За един час беше блокиран пътя Русе – София при разклона за село Иваново, съобщи БГНЕС. В акцията се включиха работници от местна фирма. Според изпълнителния й директор държавата им дължи 32 милиона лева за извършени от тях дейности. От първите 50% са получили частично плащане, а до края на юни е трябвало да им изплатят останалата сума. Тъй като и към момента това не се е случило, работниците от компанията се включиха в националния протест, организиран от ББК „Пътища“.

Хората недоволстват, че работят на цени отпреди 3 години, което е под себестойността си. Въпреки това, работниците и служителите редовно получават заплати, осигурени от компанията чрез кредити.

От „Пътинженеринг“ настояват държавата да им изплати дължимото до един месец, тъй като след това може да се окаже, че няма да има кой да поддържа пътищата.

Хората са категорични, че ще продължат да протестират, докато си получат парите. Очаква се следващата блокада на пътя Русе-София на разклона за Иваново да бъде в петък.

Самосвали на пътно-поддържащата и строителна фирма "Громахолд", с надути клаксони, протестираха край Благоевград.

С бавен ход самосвалите въртяха между двете кръгови – това в края на магистрала "Струма" и второто на Е-79. Протестът, затруднил движението по пътя към ГКПП Кулата и Банско, започна в 10 часа сутринта, като бе обявен за един час.

„Положението с пътищата в България е катастрофално, исканията ни са да се индексират цените в строителството, като 50% от тях да се преведат на фирмите”, каза Иван Иванов от „Громахолд”.

Над 50 тежки машини блокираха автомагистрала "Тракия" при входа на Бургас от София.

Камионите преминаха на бавен ход с надути клаксони. Полиция беше спряла движението на леките коли на пътя, за да не стигне до инциденти.

Над 300 строители на пътища се бяха събрали на строящия се в момента Северен обход на Бургас.

Довършването на отсечката, която трябда да изведе трафика от автомагистрала „Тракия” директно към Слънчев бряг, се бави заради липса на индексации по договорите, коментираха от строителните фирми.

Работниците, които присъстваха на протеста, коментираха, че не са получавали заплати от три месеца.

„Обещания, пари - няма. Това, което ни се обеща 50% не се плаща, за да плащаме заплати теглим кредите, но в един момент ще си загубим и хората. Над 7 милиона са дължимите суми на фирмите за Бургаски регион”, коментира Андон Михалев.

Основание за това му дава фактът, че строителните материали са поскъпнали в пъти. Иванов беше категоричен, че протестът им ще продължи до получаването на исканите от тях суми.

„Няма решение на проблемите ни, защото Министерски съвет прехвърли решаването им на Народното събрание, което в петък по всичко личи, че ще бъде разпуснато”, допълни Иванов.

Според него, договорът им за зимното поддържане изтича на 30 септември, ако не бъде подновен има опасност не само за зимата, но и въобще за поддържане на пътната инфраструктура в Благоевградска област.

Протестът протече мирно и без напрежение, но със засилено полицейско присъствие.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС