0

К нигите сами намират Надежда, а в нейно лице срещат съюзник, който им помага да открият своите нови притежатели. Надежда Динева е инициатор на националната кампания „Зелено четене“, която тази пролет се проведе за втора поредна година. Идеята за кампанията се заражда през пролетта на 2021 г. след вдъхновяващи и мотивиращи разговори със съмишленици.

„В началото на май, само две седмици преди да стартира първото издание, споделих с тях първоначалната ми идея да даря дебютния си роман „Орденът на скорпионите” и книгата да се появи на пейки в паркове в няколко български града. С тяхна подкрепа, буквално за часове, идеята се разрасна до национална кампания, в която да се включат български автори, дарявайки свои творби”, разказа пред „Телеграф” Надежда.

Начало

Заредена с ентусиазъм, тя започва да пише на автори с предложение да се включат в проекта. „Зелено четене” бързо намира подкрепа и от редица литературни клубове. „Бяха изключително вълнуващи дни, в които от все повече хора получавах подкрепа за идеята. Дадохме цялата си енергия и всичко от себе си само за две седмици от идея кампанията да стане реалност”, припомня си Динева.

Успоредно с организацията на „Зелено четене” в 8 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград, тече и подготовката на литературно четене, в което се включват млади актьори от класа на Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро.

Къде и кога ще се проведе кампанията в дадено населено място става ясно ден по-рано на страницата й в социалните мрежи. Така дори и случайни минувачи в парка или край друго емблематично за града място могат да намерят или по-скоро изненадващо да бъдат открити от следващото си четиво.

Послания

„Правилните послания стигат до нас в точното време, когато се нуждаем от тях. Именно затова вярвам, че книгодарите избират сами правилните си читатели. Затова и мотото на кампанията е „Книгите сами ни намират”, разказва авторката. Думата „книгодар” (множественото й число е „книгодари”) е избрана от само себе си като естествена дефиниция на дарителството в кампанията. Тя е специфична за нея, защото в себе си съдържа призива към читателите, след като прочетат намерената книга, да я подарят.

„Затова е важно всеки избраник да отбележи #книгодар в социалните мрежи и да публикува снимка на книгата”, разясни организаторката. Тя допълни, че всяка книга е придружена с книгоразделител, който носи цялата информация за кампанията. Всеки, желаещ да стане посланик на инициативата, може да го направи, като дари своя книга, оставяйки я на пейка в близкия парк, публикува нейна снимка и отбележи страницата на „Зелено четене“ в социалните мрежи.

Успех

И осемте тура на кампанията приключват успешно, като стотици книгодари намират своя най-подходящ притежател. „Много ме радваше фактът, че доста хора потърсиха страницата на кампанията и споделиха своите лични истории за това как и в какви важни за тях моменти са били намерени от книгите”, разказа Динева. Тя разкри, че е получила множествено запитвания от жители и на други градове дали и там предстои да се проведе тур от „Зелено четене”.

Още тогава Надежда решава, че проектът ще има своето второ издание. То бележи още по-голям успех. Кампанията се разраства и в нея се включват някои от най-големите издателства у нас, които даряват книги на едни от най-известните съвременни български автори. Сред тях са Георги Господинов, Здравка Евтимова, Рене Карабаш, Стефан Цанев, Благой Иванов. Свои произведения за инициативата лично даряват 20 писатели, от които Марин Трошанов, Милен Хальов, Даян Шаер, Неви Боджукова.

Проектът е осъществен и със специалната подкрепа на The book club Sofia. „Подемът, който инициативата бележи, ме мотивира да положа усилия и третото издание да се развие не само в по-голям мащаб, с още повече интересни заглавия, но и с някои нови изненади, които вече сме подготвили”, издаде инициаторката.

Доброволци спасяват книгодар от гларус

За да стигнат книгодарите до различните зелени локации, във всеки град съдействат различни екипи от доброволци. „Кампанията не би била това, което е, без помощта, заразяващия ентусиазъм и креативността на доброволците, които не само помагат на книгодарите в тяхното пътешествие, но запечатват в красиви кадри мисиите им”, сподели Динева. Доброволците споделят и случващото се във всеки град от кампанията.

„В Бургас гларус напада един от книгодарите – детската книжка „Верни приятели”, веднага след като е оставена на позиция, но за щастие остава невредима. Тогава доброволците успяват да я спасят и я подаряват на малко момиченце, което си играе в близост”, припомня си организаторката. Дори когато времето на е благосклонно към предстоящ тур, доброволците са в пълна готовност да реагират по всяко време.

Коя е тя:

Надежда е възпитаник на Немската езикова гимназия „Гьоте” в Бургас. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Издава дебютния си роман през 2019 г. Същата година ръководи проекта по творческо писане за деца „Моите първи истории”. Динева работи по новия си роман „Загадка на име Джоан”. „Надявам се в третото издание на кампанията да зарадвам читателите с него и той да стане част от бъдещите книгодари”, каза тя.